Kerko är årets Silmuby

ÅRETS SILMUBY. Pumppaamo i Kerko är exempel på vad invånarna själva kan åstadkomma för att skapa liv i sin by. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Kiosk, kafé, skola, hobbymöjligheter. Kerko är en aktiv och levande by i Borgå.

Aktiva Kerkobor har lyckats skapa framtidstro för sin by genom att utveckla servicen som erbjuds och med möjligheterna att utöva olika fritidssysselsättningar i byn. Det här belönas nu av utvecklingsföreningen Silmu med titeln Årets Silmuby.

Föreningar och bybor har tillsammans utvecklat närservicen, och bland annat grundat ett andelslag som driver en kiosken och kaféet Pumppaamo. På samma tomt kan man tvätta mattor, och dessutom finns där en spelplan, trafikpark och kanotbrygga som byborna själva har åstadkommit.

– Vi är mycket stolta över vår Pumppaamo, fastän upprätthållandet av en kiosk och kafé kräver mycket arbete. Vi är också glada över att skolan kommer att finnas kvar i Kerko, den håller byn livsduglig. När man lyckas med sådana här projekt, ger det förtroende för att vi också i fortsättningen tillsammans får till stånd viktiga saker, säger byaföreningens ordförande Paula Teinonen-Lahti.

Kerko har en egen skola, och tack vare att byborna aktivt försvarade den, kan den fortsätta sin verksamhet. Borgå stad satsar på skolservicen i byn genom att bygga en ny skolbyggnad 2019.

Kerko kandiderar också för titeln årets by i tävlingen som arrangeras av föreningen Finland Byar.

Här kan du läsa om ett pilotprojekt som Kerko by deltar i.

Mer läsning