Kejsar Alexander intog Borgå

HAN LEVE! Borgås finaste män fick äran att stå bredvid kejsaren när han öppnade Borgå lantdag år 1809. Bild: Alexandra Karlsson

Under tisdagen samlades såväl lokala invånare som turister på rådhustorget i Borgå för att ta emot kejsar Alexander I. Det var dags för den årliga dramatiseringen av kejsarens vistelse på Borgå lantdag år 1809 och givetvis berättelsen om romansen mellan kejsaren och hovdamen Ulla Möllersvärd.

– Kejsaren anländer snart! Kejsaren anländer snart, utropar en ung tjej iklädd vit långklänning.

En äldre kvinna i mera lantliga kläder ber flickan lugna ner sig. Men snart är det flera som viskar till varandra bakom solfjädrarna att kejsaren är på väg. Många blickar mot den gamla bron i Borgå för att försöka få en första skymt av hästarna, medan ansenliga män från Borgå, däribland biskopen, gör sig redo för att ta emot den kungliga gästen.

Så inleds dramat om den viktiga historiska händelsen då kejsar Alexander I besökte Borgå år 1809. Det är fjärde året i rad som föreningen Wanhan Porvoon Hywät Asukkaat ordnar en dramatisk stadsfest för att uppmärksamma det kungliga besöket. Det är Petra Moritz som igen har skrivit manuset till dramatiseringen, som också innehåller kejsarens mytomspunna romans med Ulla Möllersvärd.

– Historien om när kejsaren besökte Borgå lantdag är väldigt intressant och innehåller många fascinerande karaktärer. Sedan är det roligt att göra ett drama tillsammans med trettio skådespelare som intresserar sig för ämnet, säger Anja Moritz, ordförande i föreningen.

KUNGLIGT VÄRRE. På tisdag eftermiddag red kejsar Alexander I in i Borgå. Den årliga dramatiseringen av kejsarens besök på Borgå lantdag ägde rum på rådhustorget. Bild: Alexandra Karlsson

Olika programpunkter

Redan innan kejsaren rider in är det mycket folk och program på rådhustorget. Klockan 11 stiger flera män ut på rådhustrappan, i tidstypisk klädsel, för att tillkännage kejsarens ankomst. Skådespelarna är i det här skedet redan i sina roller. Biskopsfrun (Anna Moritz) utbrister "Min Jakob!" när hon ser sin make stå på trapporna.

– Vi kom hit för att vi intresserar oss så mycket för lantdagen, säger Taina Mättö och ler.

Historien om när kejsaren besökte Borgå lantdag är väldigt intressant och innehåller många fascinerande karaktärer.

Hon är på plats i Borgå med vännen Tarja Jokinen. De har inte sett dramat om Alexander I tidigare, men när de läste om evenemanget bestämde de sig för att komma och titta.

– Vi ville höra musiken som spelas. Och somriga Borgå är alltid en fullträff, säger Mättö.

Stämningen på torget byggs upp med hjälp av olika musikanter och dans. Kvinnor och män i folkdräkt bjuder upp besökare till dans. På andra håll på torget får unga tjejer en serenad.

Kejsaren är höjdpunkten

När det är dags för kejsarens intågande beger sig många till gamla bron och samlas på sidorna av Ågatan. Stämningen är hög när den kejserliga hatten slutligen skymtas på bron och hästarna rider in på kullerstensgatan.

– Har de ryska hästarna blivit vilda under ritten från Fredrikshamn, tisslas det i publiken.

Men snart är kejsaren framme vid rådhustrappan, redo att tala till det finska folket och öppna Borgå lantdag.

STADSFEST MED DRAMATISKA FÖRTECKEN. Föreningen Wanhan Porvoon Hywät Asukkaat uppmärksammade den ryska kejsarens historiska vistelse i Borgå med drama, musik och dans. Bild: Alexandra Karlsson