Katz gör jazz på gammalt gille

JAZZDAGS. Kalle Katz och Mirella Pendolin-Katz välkomnar publiken till en första jazzkväll av tre på anrika Degerby Gille i Lovisa. Den första Katz Soul & Jazz bjuder huvudsakligen på traditionell jazz. Bild: Petra Lind

Musikscenen i Lovisa livas upp med nystartade jazzklubben Katz Soul & Jazz med musikaliska mångsysslaren Kalle Katz i spetsen. Platsen för jazzen är stämningsfulla Degerby Gille.

De tjocka stockväggarna i Lovisas äldsta träbyggnad, Degerby Gille, är inte bara vackra att se på, de bäddar också för en skön och varm akustik. Det var en av orsakerna till att Kalle Katz och Mirella Pendolin-Katz ville starta upp en ny jazzklubb just här.

– Vi funderade länge på platsen för klubben men då vi kom på Degerby Gille behövde vi inte fundera längre. Storstugan är perfekt för konserter med intim känsla, stämningen här är så fin, säger Mirella Pendolin-Katz.

Lite av varje

Den första konserten ordnas redan på lördag. Då bjuder paret Katz tillsammans med kontrabasisten Jorma Ojanperä på jazz från olika epoker. Det blir en konsert med lite av varje och i lättillgänglig form. Mycket handlar det om traditionell jazz, old school-låtar, ibland med en modernare tvist.

Storstugan är perfekt för konserter med intim känsla, stämningen här är så fin.

– Jag ser fram emot att sjunga klassiker, säger Mirella Pendolin-Katz som ackompanjeras av maken Kalle Katz på piano.

Den första klubbkvällen kommer också att omfatta ett visst mått av improvisation.

– Det hör liksom lite till, säger Kalle Katz.

Fortsättning i vår

Att jazzkvällen lokaliserats till Degerby Gille innebär att åhörarna också kan passa på att inmundiga drycker av ädlare slag. Kocken Sebastian Carlsson planerar dessutom en meny i oktoberfestlig anda vilket göra det möjligt att gotta sig till tonerna av god jazz.

Klubbkväll på Degerby Gille med Kalle Katz, Mirella Pendolin-Katz och Jorma Ojanperä lördagen den 22 oktober klockan 20.

Konsertbiljetten kostar 5 euro.

Drycker och tilltugg finns att köpa på platsen.

Bordsreservationer tas emot på restaurantgille@gmail.com, tfn 044–992 2179.

De resterande två konserterna ordnas den 12 november respektive den 17 december, också de klockan 20.

Två klubbkvällar till är inbokade för i höst men vilka artisterna kommer att bli är information som jazzälskarna ännu får vänta på.

– Det avslöjar vi veckan innan konserten. Vi vill ju bygga upp spänningen lite, säger Kalle Katz.

Tanken är att konceptet Katz Soul & Jazz ska få en fortsättning i vår med en serie klubbkvällar till.