Kattungar gör fotokonst på Konstrundan

DOCKLIK. Dockmakaren Iida Vanttaja avslutar sin sommar som residenskonstnär på Postbacken i Illby med att delta i Konstrundan. Bild: Kati Rapia

Konstnärer runtom i landet öppnar i helgen upp sina ateljéer för besökare. I östra Nyland visar sammanlagt tjugofem konstnärer upp sina pågående projekt.

Blommande accessoarer, vindlande vide, röda trådar, vackra glaspärlor, rara kasperdockor, långörad keramik, kardemummadoftande bullar och fotochans med livslevande kattungar. Årets Konstrundan böjer sig till mycket och visar med önskvärd tydlighet att konstbegreppet rymmer mycket utöver den traditionella tavlan. I helgen är tjugofem lokala konstnärer i aktion i sina ateljéer i östra Nyland – det är bara att hälsa på.

I det gamla mejeriet i Lovisa håller fotokonstnären Kati Rapia, skulptören Pia Sirén och målaren och intermediespecialisten Ilona Valkonen på att bygga upp sin veckoslutsexpo.

– Det är lite som ett showroom som det skulle heta i Helsingfors, säger Valkonen.

Lokalen, som egentligen är Pia Siréns arbetsrum, fungerar också som ett arbetsrumskollektiv och inför Konstrundan bidrar de tre konstnärerna – samtliga förstagångare i sammanhanget – med element från sina respektive gebit. Rummet omvandlas dels till en utställning, dels till interaktiva konstprojekt såsom Ilona Valkonens Vieno Motors där blommor har en central plats.

Interaktivt besök

– Vieno Motors är en konsthändelse som påminner om en interaktiv föreställning. Jag bjuder in konstnärer som jag själv inspireras av och tillsammans skapar vi en krans eller en bukett där våra konstnärspersonligheter kommer fram. Vi är inga florister men vi bjuder på en visuell och sensibel upplevelse.

Pia Sirén som sysslar mycket med installationskonst i plastiga material bygger upp ett landskap i ateljén som ska locka små kissekatter ut på äventyr. Då Konstrundan inleds klockan 12 på söndag kommer nämligen en kull kattungar att finnas på plats och den som vill kan låta sig fotograferas av Kati Rapia i det kattiga landskapet.

– Det blir en rad porträtt på människa och katt, så länge som kattungarna orkar. Det är lite som en demonstration av hur våra liv och vår konst flätas in i varandra, säger Ilona Valkonen.

Dockor och kvistar

Västerut från gamla mejeriet sett, närmare bestämt på Postbacken, bjuder dockmakaren och konstnären Iida Vanttaja in till en sista träff med fyrvaktaren Mateo samt hans docksläktingar, bland annat ur föreställningen Alkemisten. Vantaaja har i sommar vistats i Postbackens konstnärsresidens samt sällt ut dockor i bodgalleriet, och hon tyckte det var naturligt att haka på Konstrundan.

– Det är första gången jag är med och et blir ett fint avslut på en fin sommar. Jag kommer att jobba lite med mina dockor och låta folk prova på hur de fungerar. Senare i höst återvänder jag till Konstskolan, men då i form av en veckoslutsverkstad i dockmakeri.

Från Postbacken är det inte lång väg till konsthantverkaren Tarja Heikkilä i Illby och på vägen mot Artborg i Nickby kan man sticka in i Konstfabriken i centrum av Borgå, där flera konstnärer öppnar upp dörrarna till sina ateljéer. Fyra Sibbokonstnärer, som också deltar i den pågående Art Sibbe-utställningen med Europa som tema, gör motsvarande på det gamla sjukhusområdet i Nickby.

Bränt gods och bullar

– Jag deltar i Konstrundan för andra gången eftersom det var så roligt i fjol, säger bildkonstnären Tiina Herttua som har sin ateljé i Artborg precis som keramikern Gun Tallqvist samt bildkonstnärerna Pike Kokkonen och Ville Laurinkoski.

Herttua upplever att folk är väldigt intresserade av att få bekanta sig närmare med var och hur en konstnär arbetar.

– De är nyfikna på varifrån inspirationen kommer och på hur vissa arbeten har fötts. Att besöka en konstnär i ateljén bjuder på en helt annan upplevelse än att gå och titta på en utställning med hans eller hennes arbeten, säger Tiina Herttua som just nu målar landskap inför två utställningar i huvudstadsregionen mot slutet av året.

Konstrundan pågår lördag-söndag men tjuvstarten går redan dagen innan med det konstpedagogiska evenemanget Konstens fredag. I östra Nyland ordnas en konstfestival för förskolebarn som pågår klockan 9–14 i Borgå Konstskola. Barnen får bland annat måla, spela teater, fotografera, animera, skapa musik och baka bullar. Festivalen är öppen för alla, det är gratis att delta och ingen förhandsanmälning krävs.

Vieno Motors på gamla mejeriet i Lovisa 3.9 klockan 16–18, fotochans med kattunge på samma plats 4.9 från klockan 12 tills de lurviga modellernas ork tryter.

Konstveckoslut som ordnas runtom i Svenskfinland den 3–4 september klockan 12–18. I år deltar även konstnärer från S:t Michel och Tavastehus medan Tammerfors och Enare är med sedan tidigare.

250

konstnärer på totalt 198 besöksplatser slår upp dörrarna till sina ateljéer.

25

konstnärer från östra Nyland deltar: Vuokko Salmenkivi, Katarina Ögård, Leena Laiho, Kati Rapia, Pia Sirén, Ilona Valkonen, Tero Maksimainen, Hanne Tuomiovaara, Elina Sorainen, Aino Ulmanen, Tarja Heikkilä, Iida Vanttaja, Jenni Puurunen, Terttu Schroderus-Gustafsson, Flippa Hella, Nelli Nio, Antti H. Raatikainen, Jenni Tuominen, Tiina Wallius, Linnea Ekstrand, Tidi Fohlin, Gun Tallqvist, Pike Kokkonen, Ville Laurinkoski och Tiina Herttua.