Katter pryder väggarna på Korsnäs gård

GALLERI. I en av bodarna på Korsnäs gård finns samlingen kattavlor att beskåda. Bild: Jenna Emtö

En lång vänskap, ett komplicerat livsöde och en stor kärlek för katter har fört österrikiska Helen Garbers kattmålningar till Vessö. Fram till mitten av augusti ställs tavlorna ut på Korsnäsgård.

I en röd bod på Korsnäs gård har en stor, färggrann samling akvarelltavlor med kattmotiv flyttat in. I tisdags slogs dörrarna upp till Ann-Sofie Ijäs gård ute på Vessö som för första gången omvandlats till konstgalleri.

Akvarelltavlorna med katter är målade av en österrikisk konstnär vid namn Helen Garber. Det är Kirsi Lihr tillsammans med Ann-Sofie Ijäs och Peggy Granholm som tagit initiativ till utställningen.

– Jag var här i våras och hälsade på. När vi tittade på det här utrymmet tänkte vi att det här skulle vara en ypperlig plats att ha ett galleri på. Då hörde vi av oss till Kirsi som just dagen före hade fått mejl om Garbers tavlor. Det känns som att det fanns en mening med det hela, säger Peggy Granholm.

HELENS KATTER. Helen Garbers stora kärlek och huvudsakliga motiv var katter, vilket tydligt märks i den stora tavelsamling som den kommande månaden ställs ut i Vessö. Bild: Jenna Emtö

Gamla vänner

Kirsi Lihr lärde känna konstnären Helen Garber medan hon bodde i Salzburg, Österrike. Efter att Kirsi Lihr flyttade tillbaka till Finland fortsatte vännerna ha kontakt och brevväxlade i många år. Tills breven från vännen plötsligt slutade komma.

– Då skickade jag ett brev till hennes adress. Jag bad den som läste brevet att höra av sig och berätta vad som hänt Helen. Men ingen svarade någonsin.

Först för två månader sedan blev Kirsi Lihr kontaktad av Helens gamla hyresvärd som meddelade att Helen gått bort år 2008. Hyresvärden hade försökt få kontakt med henne länge för att berätta att Garber testamenterat alla sina verk till Lihr.

– Jag ville förverkliga Helens önskan och tog därför emot tavlorna, säger Kirsi Lihr.

Hon levde och dog för sina katter. Hon blev besviken så många gånger i sitt liv i sina förhållanden.

Katter som huvudsakligt motiv

Helen Garber var utbildad fotograf som inledde sin konstnärsbana med att måla akvarell- och oljetavlor av kvinnofigurer. Men fastnade sedan för katter som sitt huvudsakliga motiv.

– När livet började strula började hon måla katter. De var hennes stora kärlek, säger Kirsi Lihr.

Garber bodde under sin livstid förutom i Österrike även i Egypten, USA, Turkiet och Italien. Hon beskrivs ha levt ett typiskt konstnärsliv. Hon var även en engagerad djurvän som kämpade för djurens rättigheter.

– Hon levde och dog för sina katter. Hon blev besviken så många gånger i sitt liv i sina förhållanden. Jag tror att hon fann ömhet, närhet och vänskap hos djuren för de sviker aldrig, säger Kirsi Lihr.

LEKFULLT. Samtliga tavlor är i original och även signerade av konstnären. Några av tavlorna är färggrannare som till exempel denna där två kattungar leker med varandra. Bild: Jenna Emtö

Till minne av vänskapen

Det är totalt ett hundratal akvarelltavlor som testamenterats och nu ställs ungefär hälften ut på gården. Varje tavla är original och varierar i pris men samtliga säljs för under 100 euro. Det finns även vykort till salu.

– Tavlorna passar bra som gåvor och vykorten som födelsedagskort, säger Kirsi Lihr.

Intäkterna från tavelförsäljningen ska gå till fraktkostnader. En del är även vigt åt att täcka Helen Garbers begravningskostnader.

– Det är inte meningen att jag ska tjäna pengar på detta. Målet är att Helens livsverk inte ska mögla i någons gamla källare. De är bättre att de är här hos mig och att någon kattvän i Finland kan bli glad över att få en akvarelltavla att hänga upp. Jag är inte businesskvinna utan det här gör jag till minne av vår gamla vänskap, säger Kirsi.

VÄNNER. Det är Peggy Granholm, Kirsi Lihr (i mitten) och Ann-Sofie Ijäs som tagit initiativ till utställningen ute på Vessö. Bild: Jenna Emtö

Mellan 12.7.– 15.8. ställs tavlorna ut på Korsnäsgård. På Kroksnäsvägen 77, Vessö.

För mer information kan man ringa Ann-Sofie Iljäs, telefonnummer 040 5377 509.

Mer läsning