Katter med sväng intar saltbod

SYMPATISKT1. Thomas Törnroos ställer ut en serie färgstarka, pinfärska jazzkatter på Galleri Saltbodan i Lovisa. Jazz vid Saltbodan blir det också i form av sommarkonsertserien Soul & Jazz Time Out. Bild: Alexandra Karlsson

Jazzkatter, både färgstarka individer målade på duk och levande artfränder med instrumenten i högsta hugg, gästar saltbodarna i Lovisa i sommar. I taktpinnen håller målaren och musikern Thomas Törnroos.

Musikern och målaren Thomas Törnroos ställer ut en serie färgsprakande målningar på ett för honom välbekant tema: jazzkatter. Juni månad ut pryds de gistna, gamla bodväggarna i Galleri Saltbodan i Lovisa av kissekatter av varierande slag – med olika uppsyn.

– Vi har katter hemma och det är roligt att följa med deras förehavanden. Katter har livligt minspel, nästan som människor, säger Thomas Törnroos.

Individerna som klär boden i klara nyanser är allt från glada och pillemariska till fundersamma och rentav sorgsna. Detaljerna – morrhår, gräddnosar, spetsöron – är utsökt formade på typiskt Törnrooskt vis, det vill säga av kraftigt grafiska snirklar och kringelikrokar.

Färgglad

Törnroos har målat samtliga tavlor har enkom med tanke på utställningen i Lovisa, och i sedvanlig stil har han inte sparat vare sig på färger eller på kontraster.

– Jag tycker om att bre på tjockt med färg och kleta till de ordentligt. Nu försökte jag också jobba med lite torrare pensel och en del av tavlorna är mera jordnära än vad mina tavlor brukar vara.

De här jazzkatterna är inga mesar utan de tar plats med klara nyanser i orange, röd, grön och gul, ofta i en och samma tavla. Undantaget är två motiv som går i svartvitt respektive turkos och svart.

– Jag får ofta höra att folk gillar mina tavlor, men att de har för mycket färger. Det händer att de sedan beställer en svartvit version av mig, och den här gången har jag målat en i svartvitt direkt från start.

Inspirerad

Den turkossvarta tavlan är däremot annorlunda såtillvida att Törnroos börjat med att måla över att gammalt motiv med svart färg. Mot mörk botten har han sedan lockat fram ett stiliserat, nästan graffitiaktigt kattansikte.

– Det är helt annorlunda men också inspirerande att jobba tvärtom. Det är lite som att måla i negativ.

Thomas Törnroos trivs med kreativt arbete och finner att måleriet fungerar som inspiration för hans musicerande, och vice versa. De utställda motivens jazzkatter refererar de facto till det ursprungligen amerikanska uttrycket för jazzmusiker, "jazzcats". Lämpligt också med tanke på att tavelkatterna får sällskap av konsertserien Soul & Jazz Time Out.

Starten för sommarens jazzmusikkvällar går fredagen den 3 juni utanför Galleri Saltbodan med gruppen Otava Jazz Allstars där Törnroos hanterar trummorna.

Tradition

– Det blir traditionell jazz med de goaste typerna, säger han och hänvisar till sångerskan Susanna Mesiä, saxofonisten Petteri Hietamäki, gitarristen Petri Krzywacki och basisten Sampo Tiittanen.

På repertoaren står en rad jazzklassiker och unikt för fredagsspelningen är att bandet "värmer upp" med en konsert i serien Steamin' Jazz Club med start klockan 18 på Café Rongo i Borgå för att sedan förflytta sig till Lovisa där jazzmusiken flödar från klockan 21 framåt.

– Jazztraditionen här vid Skeppsbron är lång. För tjugo år sedan spelade jag här för första gången, säger Thomas Törnroos.

Totalt är fem jazzkonserter, med fredag och söndag som konsertdagar, inprickade vid Café Saltbodan i Lovisa under sommaren. En del av konserterna går av stapeln dagtid, andra kvällstid.

Thomas Törnroos jazzkatter visas i Galleri Saltbodan till och med den 19 juni.

5

jazzkonserter på temat ordnas vid Café Saltbodan i Lovisa.

Otava Jazz Allstars. Susanna Mesiä, sång, Petteri Hietamäki, saxofon, Petri Krzywacki, gitarr, Sampo Tiittanen, bas, Thomas Törnroos, trummor. Fredagen den 3 juni klockan 21-23.

Way Out East. Jukka Uljas, saxofon, Kaisa Mäensivu, bas, Thomas Törnroos, trummor. Söndagen den 12 juni klockan 14–16.

British Standard. Edvard Seger, gitarr & sång, Jussi Busk, bas & sång, Thomas Törnroos, trummor. Fredagen den 17 juni klockan 20–22.

Groovy Friday. Mikko Pettinen, trumpet, Petteri Hietamäki, saxofon, Rob Dominis, keyboard, Thomas Törnroos, trummor. Fredagen den 22 juli klockan 20–22.

Alan Matheson, trumpet & piano, Wade Mikkola, bas, Thomas Törnroos, trummor. Söndagen den 24 juli klockan 14–16.