Katter med klös hänger på kafé

Multitalangen Thomas Törnroos ställer ut en serie jazziga kattmotiv på Café Rongo i Borgå. Symptomatiskt nog heter utställningen kort och gott Cats.

Det är inte första gången som Thomas Törnroos jazzkatter hänger på kafé. Utställningen Cats är redan Törnroos tjugoandra i ordningen och hans karakteristiska katter har ställts ut i allt från kaféer till krogar, bodar och gallerier. Många av tavlorna har sedermera flyttat in bland annat hos kattälskare och musiker, och ett motiv med en groda vet Törnroos att hänger på en toalett i Frankrike.

– Jag försöker lyfta fram personlighetsdragen hos mina jazzkatter och det har hänt att någon ser en tavla och känner igen någon bekant i katten, eller känner igen sig själv för den delen. I dag var här redan en som paxade en katt med gröna glasögonbågar och sa att "Du har ju målat mig!".

Som alltid när det drar ihop sig till utställning har Thomas Törnroos också den här gången någonting nytt att komma med. Bland annat har han satsat på att förenkla målningarnas komposition – försökt hitta det enkla i bilderna och den vägen utveckla sin stil och sitt sätta uttrycka sig på.

– Jag har till exempel målat en serie med tre katter som har en enfärgad bakgrund. Vanligtvis brukar också bakgrunden vara full av detaljer men nu har jag i stället öst på med detaljer på själva katterna, som är väldigt utsmyckade. Några av katterna kommer också med en helt ny ornamentik, säger han.

Det typiskt Törnroos-aktiga finns ända kvar: katterna är grafiskt snirklade, rika på krusiduller med starka färger och kontraster.

Returramar

Ramar är också en nyhet för Törnroos. Några av de utställda tavlorna kommer inramade, och till exempel har en jazzkatt förärats en utsirad guldram så tjock att den kunde passa en maritim målning eller ett landskapsmotiv av en 1800-talsstorhet – och det kanske den rentav har gjort, visar det sig.

– Jag har återanvänt ramarna och tavlorna som suttit i dem eftersom jag visste att jag aldrig kommer att hänga upp dem hemma på väggen. Dukarna har jag målat över med svart färg och först sedan börjat locka fram mina eget motiv, säger Thomas Törnroos.

Att måla med vit färg på svart botten har varit en utmaning i sig menar han, och beskriver processen lite som att måla i negativ. Törnroos jobbar för det mesta i akryl med bred pensel, men det händer att han plocka fram tuschpennan för att de minsta detaljerna.

Thomas Törnroos utställning omfattar även två trumskinn med kattmotiv och en saxofonspelande pingvin som sticker ut ur mängden. Cats visas på Café Rongo juni månad ut.