Kasper Eriksson på landslagsäventyr

Bild: Tommi Willberg

Fotbollsåret kunde inte ha fått en mycket bättre start för FC Futura juniorits Kasper Eriksson. Han och 28 andra fotbollslöften har nyligen inlett årets första juniorlandslagsläger i Eerikkilä.

Forsbykillen Kasper Eriksson är en av 29 spelare som U16-landslagets chefstränare Erkka V. Lehtola kallade in till årets första U16-landslagsläger. FC Lovisa-produktens fotbollskarriär fyller tio år i år och jubileumsåret fick en pangstart då det plingade till i e-postens inkorg.

– Jag var och bekanta mig med en skola, Backasbrinkens idrottsgymnasium, och så fick jag ett meddelande av mina föräldrar. De gratulerade mig över inbjudan till landslagslägret, säger Eriksson.

– Jag blev överraskad, men bra kändes det, fortsätter han.

Eriksson flyttade till FC Futuras juniorer för fyra och ett halvt år sedan och sedan dess har den mångsidiga ytterbacken tagit stora framsteg och etablerat sig på åldersklassens topp. Efter förra säsongen där FCFJ:s B-pojkar efter en högdramatisk sista omgång knep en plats i vinterns FM-kvalserie deltog Eriksson i förbundets distriktsturnering för lovande spelare. Hans prestationer där lär ha väckt landslagstränarnas intresse.

Det tre dagar långa landslagslägret inleddes i tisdags i Eerikkilä.

– Det är spännande och nervöst. Men roligt ska det bli, säger Eriksson.

Den absolut största delen av spelarna på lägret kommer från stora, kända föreningar som HJK, FC Honka och Ilves. Eriksson känner till bara en bråkdel av spelarna i och med att hans lag lirat divisionsfotboll.

Men på lägret spelar serienivån ingen roll. Alla är där för att visa upp sina kunskaper.

– Målet är väl att man lyckas så bra som möjligt. Om allt lyckas så har jag en chans att bli vald till laget.

U16-landslaget deltar i diverse turneringar från och med april och säsongen kulminerar i Nordiska mästerskapen på Färöarna i augusti. U17-EM-kvalet börjar i oktober. Typiskt väljs cirka tjugo spelare till spelartruppen så kampen är hård.

FM-kvalseriespel

I slutet av januari började P17-åldersklassens FM-kvalserie, dit FCFJ:s killar som bekant kom efter fjolårets succé. Vintersäsongen har fyllts av träning, några träningsmatcher och ännu mera träning.

– Det har gått bra. Vi tränar på den uppvärmda planen i Kokon men spelar matcherna i en hall i Träskända, berättar Eriksson.

Att det egentligen blir noll hemmamatcher och nio bortamatcher stör inte Eriksson.

– Det är inte så farligt. Det är en stor och bra hall i Träskända.

Endast fyra lag tar sig direkt till FM-serien: en grymt tuff utmaning. Men svarta hästen FCFJ har ingen press på sig.

– Målet är att bli bättre som spelare. Men visst skulle det vara kul att komma till FM-serien, säger Eriksson.

Mer läsning