Karoliina Hellberg utforskar rumsliga tidsskikt på Amos Rex i sommar

Fr.v. Tero Kuitunen, Raimo Saarinen och Karoliina Hellberg ställer ut sex platsspecifika verk på Amos Rex i sommar. Utställningen Between us växer ur rummet och runt rummet, tar det i besittning och leder besökarna från den underjordiska världen i Amos Rex till funkisvyerna i Glaspalatset. Bild: Sofia Okkonen/Amos Rex

Bildkonst, musik och arkitektur möts i sommarens utställningar på Amos Rex. Borgåbördiga konstnären Karoliina Hellberg deltar med platsbundna verk.

En central utgångspunkt för utställningarna Blick och Between us är arkitekturen i Amos Rex. Bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos Blick erövrar den stora utställningssalen med ett multisensoriskt allkonstverk, som är på en gång måleriskt, rumsligt och musikaliskt.

På utställningen Between us visas sex verk som tillkom då Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen fick fria händer att skapa ny konst för rum utanför den egentliga utställningssalen, i museets och Bio Rex lokaler. De platsbundna verken leker med arkitektoniska element, blandar om dem. Samtidigt rör sig konstnärerna mellan tidskikten och skapar en dialog mellan den nya arkitekturen i Amos Rex och 1930-talsarkitekturen i Glaspalatset.

– Då vi såg lokalerna för den kommande utställningen för första gången visste vi alla instinktivt var vi ville placera våra verk – harmonin mellan dem uppstod som av sig själv, säger Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen i ett pressmeddelande.

Raija Malkas (t.v.) och Kaija Saariahos verk Blick är på en gång måleriskt, rumsligt och musikaliskt. Bild: Sofia Okkonen/Amos Rex

Foajéinstallation

Konstnärernas rumsliga utforskningar förde dem till den hektiska konsumtionskulturen, till en värld som naturen har återerövrat och till parallella verkligheter. Till exempel begrundar Hellbergs installation Low-Pressure i Bio Rex vilka berättelser en biofoajé kan bära på.

Between us är den första i en serie av studioutställningar på Amos Rex, där konsten tas ut ur utställningssalarna och in i rum som inte tidigare har använts för utställningar.

Dessutom visas en ny hängning av Sigurd Frosterus samling i samlingssalen. Utställningen omfattar ett femtiotal koloristiska verk av utländska och inhemska konstnärer från början av 1900-talet finns med, bland dem verk av Pierre Bonnard och Paul Signac från Frankrike samt Magnus Enckell och Alfred William Finch, som verkade i Finland.

Utställningarna på Amos Rex öppnas samtidigt den 12 maj. Blick avslutas den 22 augusti medan Between us pågår fram till 5 september.