Karoliina Hellberg nominerad till Pro Arte-pris

RUMSLIG. Karoliina Hellberg är en av tre unga bildkonstnärer som i år kan få Didrichsens Pro Arte-pris. Vinnaren tillkännages i november 2018. Bildens målning heter Ingrid. Bild:

Borgåbördiga konstnären Karoliina Hellberg är en av tre unga bildkonstnärer som nominerats för Didrichsens Pro Arte-utmärkelse. De övriga kandidaterna är Alma Heikkilä och Christoffer Relander.

Didrichsens Pro Arte-utmärkelse till en ung bildkonstnär delas ut igen hösten 2018, i år för fjärde gången sedan starten 2003. Tre konstnärer, Karoliina Hellberg, Alma Heikkilä och Christoffer Relander kandiderar för priset och under hösten utses vinnaren av en jury på fem personer.

Karoliina Hellberg (1987-) lyfts fram för sina färggranna målningar som kombinerar rum och stämning med fascinerande detaljer.

– Associationer är viktiga, berättelsen får sin form på så sätt. Ett verk kan ha sin början i en bekant plats och leva vidare, beskriver Hellberg om sin process i ett pressmeddelande.

Hon är speciellt intresserad av att synliggöra osynliga element, som känslor, mysterier eller minnen. Hellberg tecknar och målar men arbetar också med skulptur och keramik.

Alma Heikkilä (1984–) arbetar å sin sida mångsidigt med olika tekniker och material. Hennes verk inspireras av naturen medan Christoffer Relanders (1986–) bakgrund finns inom målarkonst och grafik.

Mottagaren av Pro Arte-utmärkelsen offentliggörs i november 2018. Förutom ett stipendium belönas Pro Arte-konstnären med en utställning på Didrichsens konstmuseum våren 2019. Dessutom köper konstmuseet ett verk av Pro Arte-konstnären till museets samlingar.

Didrichsens konstmuseum grundades år 1965 av Marie-Louise och Gunnar Didrichsen som ville stödja unga, lovande konstnärer i Finland bland annat genom att köpa konst direkt av konstnärerna. Pro Arte fortsätter grundarnas önskan att stödja konst av unga konstnärer.