Påskvandring i coronalandskap: Kärlekens Väg går live digitalt

Kärlekens Väg, påskvandringen i Sibbo, blir av också i år – men annorlunda på många sätt. Putte Frisk och teamet bakom satsningen har i praktiken gjort en halvtimmes film av spelet. Premiären sker på Youtube på skärtorsdagen. Bild: May Wikström

Nej, alla kommer inte att känna igen församlingens påskvandring Kärlekens Väg på skärtorsdagen. Videoversionen är inte bara digitalt producerad. Den är mörkare, mera avskalad – och i slutscenen kanske ännu mer förlösande för tittarna i coronagrottorna, hoppas produktionsteamet.

Sibbosatsningen Kärlekens Väg är den här gången en annorlunda produktion i ett annorlunda år.

– Vi har gjort någonting kreativt av den situation vi har, säger skådespelaren Alexandra Gustafsson.

Hon och de andra i kärntruppen sitter i Sibbo kyrka – maskförsedda och med rejäla avstånd. Så har det sett ut under bandningarna av produktionen, ända tills det blivit dags att låta kamerorna gå och de tog av masken för att spela in en scen.

– Vi ringde chefsläkaren och kollade att det var okej, och fick grönt ljus eftersom det var en sluten produktion, säger eldsjälen och producenten Patrik "Putte" Frisk, ungdomsarbetare i Sibbo svenska församling.

Gänget från de tidigare åren är rätt intakt: Förutom Alexandra deltar Christer Romberg, tekniska producenten Johnny Aspelin och hans bror skådespelaren Johan, som är med i intervjun via mobiltelefonen i Puttes hand. Bara Paulina Biström fattas, hon bor i Danmark och är med på ett hörn med en insjungen hebreisk sång. Dansinslagen framförs av Minna Liimatainen.

Nyckelteamet bakom påskvandringen Kärlekens Väg i Sibbo valde att göra en annorlunda satsning i en annorlunda tid. Vid flygeln, Putte Frisk omgiven av (fr.v.) Christer Romberg, Johnny Aspelin och Alexandra Gustafsson. I mitten ligger Johan Aspelin på mobiltelefon. Bild: May Wikström

Avskalad version

De tidigare år Kärlekens Väg har uppförs har hundratals människor vandrat med i spelet som böljat mellan de båda kyrkorna och kulminerat inne i Sibbo kyrka. Nu är den satsningen utesluten, men tanken väcktes att göra något ändå. Det var främst hos Johnny Aspelin den grodde, eftersom han till vardags jobbar på Angel Films. Nu har bitarna spelats in och musiken bandats i Sibbo kyrka. Allt har landat på Johnnys klippbord där delarna fogas samman till en video på drygt en halvtimme. Musiken är bandad av Henrik Möller.

– Tekniskt sett så är det ju en slags kortfilm vi gör. Den är långt ifrån originalet och anpassad till att filmas in, säger han.

Tekniskt sett så är det ju en slags kortfilm vi gör.

Putte Frisk konstaterar att teamet tog produktionen ett steg längre. Ett radikalt år krävde radikala lösningar:

– När vi en gång gör det så här ville vi verkligen göra det annorlunda. Nu är det inga scenkläder utan kragaskjorta och polo som gäller. Det blir en variant där både nutid och dåtid finns med. Scenerna är rejält förkortade och mellan dem ersätts vandringen folk gjort från en scen till en annan av en berättarröst.

– Det är jag! hojtar Johan Aspelins röst i Frisks mobiltelefon.

Tack vare inspelningen i år har han kunnat delta trots att han bor i Vasa.

– Det var jätteroligt att göra och jag tycker att den här versionen av Kärlekens Väg är mera "artsy" än förut, säger han.

Scenerna är rejält förkortade och mellan dem ersätts vandringen folk gjort från en scen till en annan av en berättarröst.

Går live på skärtorsdagen

På skärtorsdag går produktionen live. Det är pirrigt för alla medverkande.

– En normal Kärlekens Väg sitter man nervös innan det kör igång, men nu vet jag inte vart jag ska ta vägen när det är dags, säger Christer Romberg.

Han är ändå glad över satsningen. Den är något annat än de strömmade gudstjänster som han och många församlingsanställda fått leva med det här året, och som sällan funkar bra.

– En gudstjänst bygger mycket på gemenskapen där och då och tappar mycket när den strömmas. Då kan det här vara ett intressant alternativ i en annan visuell form.

Den som vill vara med när Kärlekens Väg projekt video går live ska bänka sig framför datorskärmen och Youtube klockan 19 den 1 april.

Putte Frisk hoppas den kan ge hopp coronavåren 2021.

– Jag tror att folk nog kommer att se den som en lite mörk version. Mer mångbottnad, men med ett slut som blir förlösande när tappen slås ut.