Karin och Åke Hellmans ateljéhem öppnar för besökare

BESÖKSCHANS. Under några veckor i månadsskiftet juli-augusti har allmänheten möjlighet att besöka Karin och Åke Hellmans ateljéhem i Borgå där det ordnas försäljningsutställning i kombination med guidning. Bild: Ksf-arkiv/Amanda Englund

På sensommaren har intresserade en unik chans att besöka Karin och Åke Hellmans ateljéhem i Aunela i Borgå. Där ordnas en försäljningsutställning med många tavlor som aldrig tidigare visats.

Konstnärerna Karin (1915–2004) och Åke Hellman (1915–2017) verkade i sitt ateljéhem på Wallgrensgatan i Borgå i flera decennier. Den stora ateljén utgjorde en viktig bas för konstnärsparets skapande. I den kom många av Karin Hellmans fantasifulla och expressiva textilapplikationer och oljemålningar till, och där arbetade Åke Hellman med sina finstämda stilleben eller tog emot modeller för porträtt eller nakenstudier.

Efter Åke Hellmans frånfälle i fjol inventeringen av konstnärsparets barn, keramikkonstnär Åsa Hellman och arkitekt Karl Johan Hellman, husets lagerutrymmen och hittade flera spännande verk som legat i glömska under decennier. På publikens begäran har de nu samlat verken till en försäljningsutställning i ateljéhemmet, som samtidigt fungerar som en fortsättning på den stora retrospektiva Hellman-utställningen som ordnades hösten 2017 i Helsingfors Konsthall.

Verken som ställs ut i det unika konstnärshemmet – huset är ritat av arkitekt Erik Kråkström är till största delen bevarat i ursprungsskick sedan 1950-talet – är skapade under en lång tidsperiod, från tidigt 1950-tal fram till 2000-talet. Det gör att besökarna genom utställningen får följa hur två olika konstnärspersonligheter utvecklats genom åren.

Åsa Hellman och Karl Johan Hellman är på plats, svarar på frågor, och gör en kort guidningstur i hemmet.

Utställningen är öppen lördag, söndag och måndag under perioden 28 juli till 19 augusti 2018. En kort presentation arrangeras vid jämna klockslag varannan timme, det vill säga klockan 11, 13 eller 15. Ett besök förutsätter anmälning via webbplatsen www.ateljehellman.com eller från och med måndagen den 16.7 per telefon på nr 041–470 6814 vardagar klockan 12–18.