Karin och Åke Hellmans ateljé öppnar för Borgåborna

I sommar får man bekanta sig med Karin och Åke Hellmans konst i deras ateljéhem i Borgå. Konstverken som ställs ut är också till salu.

Konstnärsparet Karin och Åke Hellman lämnade efter sig en enorm konstsamling att förvalta. Ett stort antal konstverk hänger nu i parets ateljéhem på Wallgrensvägen 10. Från och med den 28 juli kan de som är intresserade besöka ateljén och köpa med sig en tavla hem.

– Vi vill förvalta deras konstnärskap. Det är viktigt att deras verk lever vidare, även efter oss, säger parets dotter, keramikkonstnären Åsa Hellman.

– Konstnärer vill ju sprida sin konst och vi hoppas att de här tavlorna hittar ett nytt hem. Vi kan inte hänga upp dem alla i våra hem, säger sonen Karl Johan Hellman som jobbat som arkitekt.

Det har varit ett omfattande arbete att gå igenom föräldrarnas verk. Arbetet med försäljningsutställningen har pågått hela våren men började på allvar redan inför Åke Hellmans 100-årsjubileum. Då inventerades en stor del av hans konstverk.

Stor konstsamling

Bland konstverken syskonen gick igenom fanns färdiga målningar, men också konstverk utan ram och olika skisser och halvfärdiga verk. På vissa dukar hade föräldrarna målat på båda sidorna. Åsa Hellman visar upp en duk där Åke hade målat på ena sidan och Karin på den andra.

– Det var fattigare tider då och materialet var dyrt, även dukarna. Då sparade man på det här sättet, säger Karl Johan Hellman.

Alla konstverk kommer inte att säjas, en hel del har syskonen redan i inventeringsskedet rensat bort. Ett flertal tavlor kommer att doneras till olika museer och kommuner.

Att förvara konsten i ett lager kändes inte aktuellt för syskonen.

– Lager kan vara väldigt problematiska. Det finns flera fall där olika konstverk har farit illa på grund av att de har förvarats fel, säger Åsa Hellman.

Viktiga minnen

Många minnen ryms också i ateljéhemmet, där både Karl Johan och Åsa Hellman bott tillsammans med föräldrarna.

– Här hänger ännu mammas målarrock på hennes staffli, utbrister Åsa Hellman.

BEKANTA VYER. Åsa Hellman visar upp en målning av Åke Hellman som föreställer Tolkis såg. Bild: Lotta Åberg

Många av konstverken har inga dateringar, vissa är heller inte signerade. Då har syskonen fått ta minnet till hjälp och jämföra med andra konstverk som har dateringar och signaturer.

– Vi ville göra det här medan vi ännu har någorlunda bra minne, säger Åsa Hellman.

Båda syskonen är pensionerade men de håller fortfarande på med keramik och arkitektur, men i mindre utsträckning än tidigare. Under den senaste tiden har de haft fullt upp med utställningen.

Okända modeller

Bland konstverken som ställs ut finns flera porträtt som Åke Hellman målat.

– Genast då han såg en person med intressanta ansiktsdrag frågade han om han fick måla ett porträtt av personen, säger Karl Johan Hellman.

– Vi har en tavla här som föreställer en kvinna med bruna ögon, och vi minns henne båda men vet inte vem det är. Det finns flera porträtt på henne, säger Åsa Hellman.

Av eget intresse hoppas syskonen att kvinnan eller släktingar till henne skulle ta kontakt.

– Det skulle vara roligt att hitta henne! säger Åsa Hellman.

Karin och Åke Hellmans ateljéhem

Utställningen är öppen mellan 28.7–19.8. Specifika tider hittas på webbplatsen.

Ett besök förutsätter anmälning via webbplatsen eller på numret 041 4706814 vardagar kl 12-18.