Karijärvipojkar representerar Finland

PRISAD PJÄS. Karis Bächecha, pojkarna från Karijärvi flyktingmottagning, med pjäsen Kirjeitä – Brev är Finlands officiella kandidat till världens största amatörteaterfestival i Monaco. I november blir det klart om killarna åker till Monaco. Bild: Pia Vuorio

De teaterbitna killarna från flyktingmottaggningen i Karijärvi, Karis Bächecha, fortsätter imponera med sin känslostarka föreställning Kirjeitä – Brev. Nu har de utsetts till Finlands officiella kandidat till världens största amatörteaterfestival i Monaco.

– Det är alldeles fantastiskt! Tänk, de här pojkarna representerar Finland!

Sanna-Kaisa Hjorth som regisserat de afghanska Karijärvipojkarna i pjäsen Brev är överförtjust. Mondial du Theathre är världens största festival för amatörteatrar och Hjorth baxnar vid tanken på att just hennes gäng utsetts till Finlands festivalrepresentant.

– Det är en så positiv grej, en sådan som behövs bland alla tråkiga nyheter kring politiska kriser och rasism.

Det är Finlands AITA/IATA-Center, som är ett samarbete mellan de tre amatörteaterorganisationerna i Finland, som fastnat för Karis Bächechas föreställningen som bland annat bygger på de minderåriga pojkarnas minnen och på brev de skrivit till sina familjer. Men om det blir en resa till Monaco i augusti då amatörteaterfestivalen går av stapeln i dagarna nio, det är ännu osäkert.

Sanna-Kaisa Hjorth har översatt pjäsen och alla relaterade dokument till engelska, och det är dem som juryn i Monaco nu ska ta ställning till. I början av november avgör juryn vilka länders representanter som platsar på själva festivalen.

– Oberoende av hur det går så fungerar det här som en positiv fixpunkt i pojkarnas liv. Flyktingförläggningen ska stängas och en del av pojkarna i gruppen har redan flyttat och på bor på egen hand.

Borgå stads kulturkoordinator Tove Karlsson gläder sig också åt att Karijärvipojkarnas nominering. Hon för också fram att teaterfestivalen i Monaco inte är en teaterfestival för ungdomar eller har en egen kategori för asylsökande, utan att de tonåriga afghanska killarna representerar Finland, rätt och slätt.

– Det är så det ska se ut i ett samhälle där människor har möjlighet att använda sina begåvningar och styrkor. Kunskaper och kompetens sätts inte på paus bara för att en individ hamnar i en status som asylsökande.

Destination Monaco eller inte så är det klart att Karis Bächecha, på inbjudan av improvisationsteatergruppen Stella Polaris, gör ett gästspel med Kirjeitä – Brev på Kabelfabriken i Helsingfors den 13 november. Pjäsen har tidigare spelats i Vasa, i Borgå och i Sibbo.

Finlands AITA/IATA-Center är ett samarbete mellan de tre amatörteaterorganisationerna i Finland, det vill säga Finlands Svenska Ungdomsförbund r.f. (FSU), Suomen Harrastajateatteriliitto r.y. (SHT) och Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.(TNL).

Centret sköter det finländska amatörteaterfältets internationella ärenden och informerar amatörteaterfältet om internationella festivaler, seminarium och utbildningar som amatörteatergrupper och teateraktiva individer från Finland kan ta del av.

Samtidigt förmedlar centret information om det finländska amatörteaterfältet utomlands.

Mer läsning