Kära prydnader klär museets julgran

JULSTÄMNING. Margaretha Weckström siktar på grantoppen – nu ska stjärnan sättas på plats i museets julgran. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå museums julgranstradition får en fortsättning. Sedan 1986 har julstämningen kommit till stora salen i Gamla rådhuset i form av en julgran, och det gör den också i år.

Det råder febril aktivitet i museets under veckorna före jul. December är en populär tid för grupper att besöka Borgå museum och förra veckan – då gåvogranen från Henttala gård kläddes – var det fullsmockat med folk i rådhusets stora sal.

Någon passar på att fotografera museets julbord, som i år är dukat med vackra glaskärl i femtiotalsanda, formgivna av Borgådesignern Saara Hopea, medan någon beundrar Åke Hellmans tavla Luciatåg i Borgå II som museet precis fått som donation. Den största ivern hittar man ändå i knuten ut mot Rådhustorget – där håller ett tiotal av deltagarna i Borgå museums seniorverksamhet på att klä granen.

Glänsande julgransbollar, äppelrundlar i rött och guld, pappersdekorationer, halmprydnader och vackra pärlband hängs på grenarna och ganska snart står granen i full julskrud – eller nästan i varje fall. Längst upp på en A-stege balanserar Margaretha Weckström: Hon har precis fått stjärnan placerad i grantoppen.

Varifrån kommer alla prydnader?

– Vi har själva fått ta med julgransdekorationer och en del kommer från museet. Jag har hängt upp halmdekorationer som min mamma har tillverkat, säger hon och visar på några änglar, stjärnor och snöflingor i halm som dinglar på grenarna.

Weckström brukar delta i de månatliga sammankomsterna för äldre om Borgå museum ordnar i Konkarongen i Holmska gården.

– Vi är ett gäng på tio-femton personer som är med varje gång. Ibland är vi flera om det är något speciellt på programmet, säger hon.

Julgranstraditionen på museet inledde 1986, och sedan dess har granen dekorerats av en organisation, företag eller privatperson från Borgå.

Julgranen finns till påseende i Gamla rådhuset tillsammans med museets juldukning.

Mer läsning