Kaplansgården har fyllts av andlig och annan spis

HUSGAMLING. Gamla Kaplansgården i Borgå stod inflyttningsklar 1764 och sedan dess har bland annat kaplaner, bagare och skräddare varit inhysta i huset. I år firar man fyrtio år av galleriverksamhet i gården. Bild: Magnus Massingberd

Nybakat bröd spelar en central roll i Gamla Kaplansgårdens historia; sedan huset byggdes 1763 har bagarna avlöst varandra. I dag står kaféet på nedre botten för de kulinariska upplevelserna medan resten är vikt konst.

Gamla Kaplansgårdens historia börjar egentligen med en bagare. Det var nämligen i bagare Bergmans hus på Berggatan som den stora branden i Borgå 1760 flammade upp och förstörde största delen av alla trähus i staden. Efter det bestämdes det att de allmänna byggnaderna i staden skulle byggas i sten, och så blev det också.

Borgmästaren i staden, Gabriel Hagert, reste till Stockholm för att anhålla om skattefrihet och lån för att kunna bygga upp Borgå igen. Han återvände från sin resa med ritningar över rådhuset och kaplansgården.

Samtidigt flyttade den danskfödde borgbyggarmästaren Gotthard Flensborg till staden, och han fick auktoritet att fungera som arkitekt. Byggandet av Kaplansgården började 1763, och redan följande år flyttade kaplan Joel Petrejus in. I ungefär hundra år fungerade byggnaden som bostad åt församlingens kaplaner för att år 1865 säljas på auktion.

Det var bagaren Alfred Ramström som vann budgivningen och valvkällaren på nedre våningen byggdes om till bageri. I början av 1900-talet bodde Borgås första hyrbilsföretagare, J.F. Fallström, i huset och han sysslade också med någon form av utskänkningsverksamhet.

Efter honom flyttade skräddaren K.J. Fransson in, tills bagarföretagaren F. Henriksson tog över. Kaplansgården fungerade faktiskt som bageri ända fram till 1975, och efter Henriksson var det Jalmari Lehto, Erik Bärlund och Paul Jokinen som bakade brödet.

Kaplansgården blev galleri 1978 och sedan dess har husets nedre våning fungerat som kafé. Den snirkliga bagarkringlan som fortfarande hänger på husväggen berättar samtidigt om husets långa historia som bageri.

Mer läsning