Kanotäventyr gav pris – Kaisa och Christoffer Lekas ryska dagböcker bland årets vackraste tryckalster

Kaisa och Christoffer Lekas ryska dagbok, Russan Diaries, belönades av Kommittén för Finlands bokkonst som en av fjolårets vackraste serieböcker. Bild: Absolute Truth Press

Priserna för årets vackraste böcker delades ut av Kommittén för Finlands bokkonst. Bland de prisbelönta alstren hittas Kaisa och Christoffer Lekas ryska dagbok, Russan Diaries, som belönades i seriekategorin.

Precis som namnet antyder är det fråga om en dagbok som tar läsaren med på en kanottur från Vita havet till S:t Petersburg. Men typiskt för serietecknaren Kaisa Leka och grafikern Christoffer Leka är att de ofta tänjer på genregränserna och Russian Diaries förenar följdriktigt prosa med tecknad serie. Nu hör den till böckerna som Kommittén för Finlands bokkonst lyft fram som årets vackraste inom serieutgivningen.

Juryn motiverar bland annat så här: "Loggboksanteckningar varvas med kartor och skisser från resan samtidigt som uttrycksfulla illustrationer presenteras som ett faksimil av en minnesbok." Juryn beskriver skildringen som unik och uppskattar att den ställvis använder kyrilliska bokstäver. Bland annat försättsbladets blomsterornamentik "som påminner om en rysk sjal" gjorde också att Lekas ryska dagböcker seglade upp bland årets favoriter.

I klassen för barnböcker hörde Erika Kallasmaas och Laura Ruohonens Zoologipoesi till de vackraste som getts ut i år. Bild: Pressbild

Som kuriosa kan man nämna att de handskrivna dagboksanteckningarna varvas med reflektioner skrivna med typsnittet LTC Remington Typewriter – det ser ut som spåren efter an gammal skrivmaskin.

Det är inte första gången som serietecknaren Kaisa och Christoffer Leka pris för sina alster. För tre år sedan belönades boken Imperfect med Serie-Finlandiapriset och utsågs samma år till Årets vackraste bok i Finland.

I klassen för barnböcker hörde Erika Kallasmaas och Laura Ruohonens Zoologipoesi till de vackraste som getts ut i år. Bokprojektet tog ursprungligen fart från gitarristen Petri Kumelas idé (bekant från festivalen Sibbo Toner) om att låta kompositörsbekanta världen över att tonsätta små melodier för personliga favoritkryp.

I Zoologipoesi var det de "fräscha illustrationerna och kombinationen av dikt och fakta" tilltalade juryn.

Kommittén för Finlands bokkonst utsåg Ville Linnas Chasing Light – The archival photographs and drawings of Paavo Tynell till Årets vackraste bok 2020.