Kanerva spurtade till FM-guld

SPURTSEGER. Joni Kanerva (längst till vänster) tog på söndagen FM-guld i klassen U23. Bild: Jari Birling

Joni Kanerva från Borgå Akilles tog karriärens hittills största seger genom att spurta till finsk mästare i ungdomsklassen under 23 år.

I FM-tävlingarna som på veckoslutet avgjordes i Kakskerta i Åbo lämnade Joni Kanerva i spurtuppgörelsen bakom sig Hiski Kanerva med några futtiga centimeters marginal.

Borgåföreningens framgång fullbordades av Aleksi Hänninen som tog hand om bronset. Hänninen stod för en ytterst aktiv insats och försökte i slutet av loppet i olika omgångar på bryta sig loss från huvudklungan.

I och med att bröderna Joonas och Niklas Henttala samt Juho Färlin tvingades stå över FM-tävlingarna på grund av skada och sjukdom fick Akilles nöja sig med att sikta på framgång i klassen U23.

Och där lyckades man ju närmast perfekt.

Färska mästaren Joni Kanerva tog i fjol på hösten en ny riktning i sin träning. Med Kjell Carlström som ny personlig tränare trampade Kanerva under vinterhalvåret på den spanska solkusten.

– På vintern kom jag åt att träna i ypperliga förhållanden och Carlström gav mig många värdefulla tips som gav en stabil grund att bygga vidare på, säger Kanerva.

Fin laginsats

FM-tävlingen i Åbo förlöpte helt enligt planerna.

– I slutskedet försökte jag bara spara krafter och skaffa mig en bra position och på målrakan var det sedan bara att ge järnet. Jag blev till och med själv lite överraskad över hur fort det gick undan på upploppet, berättar Kanerva.

Kim Mansner, ledare för Akilles elitteam, var naturligtvis belåten över FM-framgångarna.

– Vi har länge väntat på en fullträff av Joni Kanerva och nu lyckades han prestera på toppnivå i säsongens kanske viktigaste tävling. Även Aleksi Hänninen gjorde en stark insats och ett stort tack måste man rikta även till teamets övriga cyklister som gjorde sitt yttersta för att hjälpa vår starkaste duo, säger Mansner.