Kända artister lockar Lovisaungdomar att läsa

STREAMING FÖR ÖSTNYLAND. Tidningen Östnyland erbjuder seminariet om läsrörelsen på sin webbplats. Bild: Peik Henrichson

Sångaren Tika Sevón och författaren Eva Frantz hörde till de handplockade kändisar som ska få högstadieeleverna i Lovisa att läsa mer.

Risken är stor att en tiondel av de förstaklassare som i år inleder sin skolgång inte lär sig läsa ordentligt under sin tid i grundskolan, samtidigt som Finlands Pisaresultat sjunker. Statistiken tyder på att det råder brist på läsintresse bland skolelever. Här kommer läsrörelsen och kulturproducent Barbro Enckell-Grimm in för att stärka läslusten.

– Läsrörelsen har tidigare besökt Tammerfors och Grankulla, men nu i Lovisa är det första gången vi strömmar vårt evenemang på svenska, delvis tack vare tidningen Östnyland som hjälpt till, säger Enckell-Grimm som planerat flera av läsrörelsens evenemang runtom i olika skolor.

HARRY POTTER RULES. Clara Vaenerberg, Axel Mickos och Walter Nyström minns att Harry Potter fascinerade de flesta i lågstadiet. Men i högstadiet börjar elevernas intressen rikta sig åt olika håll. Bild: Peik Henrichson

Evenemanget i Lovisa riktar sig till högstadieelever trots att själva föreställningen pågår i Lovisa gymnasiums gymnastiksal. Flera högstadieelever kände till den finlandssvenska sångaren Tika Sevón från tidigare, i synnerhet efter genombrottet i talangjakten X Factor år 2018.

– Om någon för tio år sedan hade sagt att jag i dag kommer att stå på en skolscen och tala om läslust, så hade jag tänkt att det är ett skämt, säger Tika Sevón. Jag hade ju själv koncentrationsproblem i skolan, och dessutom någon form av dyslexi.

Inte hästböcker

Tika Sevón hade som ung flicka dessutom svårt att hitta någon litterär genre som intresserade henne, i synnerhet som hästböcker var uteslutna då hon inte helt enkelt var intresserade av hästar.

– Någonting hände när jag för första gången läste en mysterieroman, säger Tika. Den vägen kom jag in på deckare, i synnerhet som jag hos mina farföräldrar i Sverige hade fått titta på Morden i Midsomer.

Här hittar du videon från Läsrörelse-eventet i Lovisa. Artikeln fortsätter efter videon.

Egentligen var Tika redan då mest intresserad av Allsång på Skansen, men eftersom Midsomermorden sändes efter allsången på SVT, snubblade hon hos sina farföräldrar över mysterievärlden och hade därefter lätt att ta till sig mysterier och deckare även i bokform.

Därför var kanske deckarförfattaren Eva Frantz en optimal samtalspartner för Tika Sevón inför skoleleverna i Lovisa. I Eva Frantzs senaste bok Den åttonde tärnan (2018) finns flera scener som Tika Sevón kan relatera till.

– Alla barn som fått gå sist i luciatåget kan känna igen sig i en av scenerna i boken, berättar Tika Sevón lite självironiskt. Min egen mamma sydde mig ändå en pepparkaksdräkt, men jag hörde till de sista i luciatåget.

Ursprungligen drömde Tika Sevón som barn om att bli polis, och därför är det kanske inte så konstigt att hon senare fascinerats av deckar- och mysterieböcker.

– Men också här måste jag ärligt säga att det tog mig cirka tio år efter Midsomermorden att mer regelbundet börja läsa böcker. Men intresset var i alla fall väckt.

Late bloomer

Även ett författarskap kan ta tid att väcka till liv, vilket deckarförfattaren Eva Frantz är ett levande exempel på.

– Jag var ju redigt över trettio år då jag utkom med min första bok, men samtidigt är jag glad över att det tog så lång tid, säger Frantz. Även Astrid Lindgren var ju en late bloomer, och jag skulle knappast i en yngre ålder ha lyckats skriva någonting jag kunde vara stolt över i dag.

Efter evenemanget träffar Östnyland tre skolelever från publiken. Det intressanta är att alla tre säger att de läste betydligt mer böcker i lågstadiet än de i dag läser i högstadiet. Vad kan det bero på?

– Vi har ju betydligt mer läxor i högstadiet, säger Clara Vaenerberg. Ofta är man ganska trött efter alla skoluppgifter.

– Dessutom kanske man i högstadiet tränar i någon idrottsgren, vilket också tar mer tid, tillägger Axel Mickos. Man har ju mer läxor i högstadiet än i lågstadiet.

X FAKTOR KÄNDIS. Tika Sevón fann sin läslust ganska sent, men hon anser att det är OK för skolelever att helt fokusera på den genré som man är mest intresserad av. I hennes fall gällde det mysterier. Bild: Peik Henrichson

Ingen av de tre eleverna verkar ändå tycka att det är speciellt viktigt att författarna är finlandssvenska, och de starkaste läsminnena handlar ofta om Harry Potter under lågstadietiden.

Walter Nyström kommer visserligen ihåg att han läst Karin Erlandssons bok Pärlfiskaren, och att Erlandsson är finlandssvensk.

På ostnyland.fi kan du se en video från samtalet mellan Tika Sevón och Eva Frantz.

Mer läsning