Kan man köpa lycka för pengar?

6, 9, 16, 21, 28, 30 och 32, tilläggsnumret 26 och plusnumret 7. Lottoraden spelades i Tokmanni i Borgå i lördags och vinnaren kan kassera in 1,2 miljoner euro. Nu går många i Borgå runt och funderar på vem den lyckliga lottomiljonären är. Och önskar att man var i hens ställe.

Drömmer du också om att vinna storkovan på lotto? Det anses fult att säga att lycka går att köpas för pengar, men faktum är att ny forskning visar att det går, men lyckokänslan beror på vad du köper. Nya saker som kläder, bilar eller andra föremål ger ingen långvarig eufori.

Men att köpa sig ledig tid, genom att betala för att någon gör tråkiga jobb för dig, som att städa ditt hem, klippa gräsmattan eller måla staketet, ökar människors välbefinnande. Det visar en studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences.

I studien svarade 6 000 vuxna personer i USA, Danmark, Kanada och Nederländerna på frågor om stress, livskvalitet och hur mycket pengar de lade på att köpa sig själva ledig tid varje månad. Studien kompletterades med att ett urval av testpersoner fick i uppdrag att under en helg spendera pengar på antingen materiella inköp eller på ledig tid. Det visade sig att de som lade pengar på ledighet var 23 procent nöjdare med sina liv än de som inte gjorde det.

Finländare verkar ha ett motstridigt förhållande till pengar. Alla vill ha pengar och de flesta vill konsumera, men det får inte synas, varken att man har pengar eller är utan. Och givetvis är det provokativt att säga att man ska betala så att någon annan gör jobbet man själv inte vill göra. Det är nästan en återgång till ett gammaldags klassamhälle med privilegierade som njuter av livets goda och låter andra sköta skitjobbet.

Och vem vill bli utpekad som lat och utnyttjare av andra, sämre lottade?

Därför är det kanske inte särskilt överraskande att enligt samma studie är det väldigt få som lägger pengar på ledighet, trots att forskningen antyder att man borde lägga ner pengar på att slippa tråkiga upplevelser och få mer tid för trevligheter. Och att många skulle ha råd till det.

Nu var ju inte Finland med i den studien. Frågar man finländska lottomiljonärer hur deras liv påverkades av vinsten svarar en majoritet att "ganska lite". Spelbolaget Veikkaus har frågat hur lottomiljonerna används, och fått svaren att man betalar av sina lån, köper större bostad, hjälper barnen, reser lite mer och längre bort och skänker till välgörenhet. Att man har blivit miljonär avslöjar man endast för en liten krets av bekanta.

På Veikkaus sidor marknadsförs otaliga penningspel. Under det första kvartalet redovisar spelbolaget för en omsättning på över 800 miljoner euro. Många spelar säkert mest för en stunds spänning, men de allra flesta som spelar när väl en dröm om att det någon gång ska rassla till riktigt ordentligt.

Förresten sägs det ju att det är en lottovinst att födas i Finland. Redan tidigt i våras kom nyheten som bekräftar det påståendet. Finland är världens lyckligaste land, enligt Förenta Nationernas rapport "The World Happiness Report".

Vafalls? Topplaceringen fick många finländare att fråga sig hur Finland kan vara världens lyckligaste land. Landet med barnfattigdom, hög ungdomsarbetslöshet, en landsbygd som töms på invånare, med klyftor i samhället som blir djupare och med många som mår dåligt, för att nämna en del som motbevisar FN-rapportens slutsats.

I Finland har vi lyckats omvandla välstånd till välfärd och livskvalitet. Tryggt men lite tråkigt, och därför drömmer vi om den hemliga lottovinsten. Hur man sen definierar lycka är väl närmast en filosofisk fråga.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland