Kamratstödet är viktigt när man längtar efter barn

Bild: Kristoffer Åberg

Barnlöshet är fortfarande ett svårt och tabubelagt ämne, men man behöver inte vara ensam med sina känslor och frågor.

På söndag firas mors dag. I morgon uppmärksammas alla de kvinnor som längtar efter att bli mamma. Barnlöshet är ett tema som allt oftare diskuteras i medier, men särskilt kring mors dag känns sorgen och saknaden extra svår.

– Vi barnlösa vill inte alls ta bort glädjen över nors dag. Det är mera känslan att inte själv få uppleva den glädjen som gör mors dag extra jobbig.

Det säger Katja Helenelund i Borgå, en av många kvinnor som kämpat för att bli gravid. Utan att lyckas. Katja är singel och hon insåg att om hon vill bli mamma så måste hon ta saken i egna händer, men fertilitetsvårdens många behandlingar gav inget resultat.

– I dagsläget är vården avslutad. Nu funderar jag på hur jag går vidare. Jag har bearbetat min längtan och sorg under en lång tid, och tänker väl nu att livet kan bli bra även om jag inte får barn. Det blir ett annorlunda liv bara. Men visst är det en enorm sak att fatta beslutet att ge upp drömmen om barn.

Det är den nationella och ideella föreningen Simpukka som står bakom Barnlösas dag lördag den 13 maj. Föreningen erbjuder kamratstöd, men för närvarande finns inte den möjligheten i Borgå, även om behovet här skulle vara stort.

– Jag kommer inte själv att bo i Borgå under nästa år, annars skulle jag vara beredd att starta en stödgrupp för barnlösa. Men föreningen har mycket information att erbjuda, och hjälper till att starta en grupp om det finns intresserade ledare. Man behöver inte vara ensam med sin sorg och saknad.

På söndag firar Katja sin mamma. Hon betonar att det får vara fokus på mammor och på mors dag. Men ber om respekt och finkänslighet för kvinnor som inte har barn, och också för alla dem som inte har sin mamma kvar i livet.

Det är inte alltid lätt för omgivningen heller att veta hur man ska bemöta barnlösa. Direkta frågor som "har du barn?", när tänker du skaffa barn?" är i alla fall ofta svåra att besvara eftersom ämnet ofta är så oerhört känsligt.

– Det viktigaste är kanske att öka förståelsen för att barn inte är någon självklarhet, ingenting man skaffar.

Mer läsning