Kallt och blåsigt i Äppelbacken

INKÖRNINGSSVÅRIGHETER. Renoverade Äppelbacken öppnade på nytt i oktober. Bild: Kristoffer Åberg

Både invånare och besökare fryser i nyrenoverade Äppelbacken. Anja Sjöholm är mest besviken på konditionssalen och simbassängen.

Anja Sjöholm är inte nöjd med arrangemangen i nyrenoverade Äppelbacken som hon besöker närmast för att ta del av vattengymnastiken och för att använda den konditionssal som finns i huset.

– Under den stora renoveringen gjordes inget åt konditionssalen, men det inte det jag är besviken över. Det är den bristfälliga städningen och de många maskinerna som är i olag som irriterar.

– Ribbstolarna är snuskiga, alldeles svarta och klibbiga på vissa ställen. En del av maskinerna har tagits bort och en del fungerar bristfälligt.

När Sjöholm senast besökte salen tillsammans med några vänner hade hon med sig eget gymnastikgummiband med motstånd. Endast några få av maskinerna fungerade som de borde.

– Det är nästan så att det vi erbjuds i Äppelbackens konditionssal endast är väggarna och golvet.

– Samtidigt påpekas hela tiden hur viktigt det är att äldre människor satsar på sin kondition. Då borde de ansvariga se till att det ges möjligheter till det.

Dåligt planerat

Sjöholm fryser under vattengymnastiken i bassängen i Äppelbacken eftersom det är blåsigt och kallt i luften.

– Och temperaturen på vattnet har sänkts från tidigare 31 till 29 grader.

– Dessutom är tvättrummen dåligt planerade, med alltför få förvaringsutrymmen för handdukar och tvättattiraljer. Man får förvara dem i plastpåsar på golvet med risk för att handduken är plaskvåt när man ska använda den.

– Golven i omklädningsrummet är hala och dörrarna går inte att öppna utifrån om man glömmer kvar något.

Anja Sjöholm skulle också vilja ha fler möjligheter att gå på vattengymnastik och tycker att det borde gå att ordna med kvällslektioner eftersom behovet är stort. Som det är nu stängs Äppelbacken, och bassängen, klockan 16.

En upplevelse av köld

Det är inte bara Sjöholm som fryser i Äppelbacken. Efter renoveringen har besökare till exempel i mötesrummen klagat över att det är så kallt att man måste sitta på möte med ytterkläderna på.

Också en del av invånarna fryser.

Äppelbacken ägs av A-bostäder och det är fastighetschef Teppo Riski som får svara på klagomålen, som har rullat in med jämna mellanrum sedan huset öppnade efter renoveringen.

– Många säger att de fryser, men när vi kollar så visar det sig att det är tillräckligt varmt, det vill säga 21 grader. En del av problemen beror ändå på att man inte har ställt in termostaterna rätt.

– Upplevelsen av köld kan också bero på att utrymmena är mer öppna än tidigare. Och vi vill förstås inte spara på ventilationen.

En del finjusteringar återstår ännu, säger Riski.

– Vi vill ju att våra användare ska vara nöjda och trivas. Därför rycker vi ut och justerar inställningarna efter behov.

– Vi installerar också nya hängare i tvättrummen om vi bara får klara besked.

Opraktiskt

All verksamhet i Äppelbacken sköts av äldrevården.

– Vi har tidigare dragit gymnastikgrupper både i bassängen och i konditionssalen, men konstaterade att det är alldeles för opraktiskt och smått. Och det blev inte bättre efter renoveringen, snarare tvärtom, säger idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen vid staden idrottstjänster.

– Utrymmena är alldeles för små. Vi fick ofta dubbelt så många anmälningar som vi kunde ta in. Då konstaterade vi att vi hellre erbjuder vår service åt en större grupp, i våra egna lokaler.

Staden tog också bort sina egna maskiner från konditionssalen i samband med renoveringen.

Forsbäck-Turunen har hört att många upplever att det är dragit och kallt i Äppelbacken efter renoveringen.

– Och efter att man minskade på värmen på vattnet i bassängen är det bara litet som skiljer mellan temperaturen i simhallen och i Äppelbacken, två grader. Då håller vi hellre våra vattengymnastikgrupper i simhallen.

Enligt Teppo Riski ska vattnet i bassängen i Äppelbacken vara 30 grader varmt.

Mer läsning