Kalla kriget anlände till gamla järnvägsstationen i Borgå – se video!

STUNTMAN PÅ TAKET. I spionthrillern Nyrkki är det femtiotal och kalla kriget pågår för fullt. Inspelningarna av den tiodelade teveserien inleddes på stationsområdet i Borgå tidigare i veckan. Bild: Kristoffer Åberg

Stationsområdet i Borgå förvandlades i veckan till gränsstation i Porkala när teveserien Nyrkkis inspelningar körde i gång. Det är femtiotal och kalla kriget pågår för fullt.

Rälsen täcks av rök, tågvisslan ljuder och uppe på platthattens glatta tak balanserar en stuntman. En hemlig agent visar det sig, som oupptäckt försöker ta sig över från Sovjetockuperade Porkala udd till finska sidan. Rälsbussen stannar med ett gnisslande, den ylletröjsklädda infiltratören med en rullad reporm runt kroppen har klarat uppdraget och kameramännen uppe på tågtaket slappnar av.

Bara för ett kort ögonblick visar det sig.

– Omtagning, knastrar det unisont i filmteamets walkie-talkies. Kan vi köra tåget lite snabbare, säger rösten som tillhör regissören AJ Annila och febril aktivitet bryter ut på stationsområdet.

Scenen görs om, tåget backar bort och kör tillbaka till stationen både en och två gånger, innan scenen med stuntmannen Mika Huisman sitter som den ska. Regissören sitter på fönsterplats i sista tågvagnen och på en skärm följer han med hur tagningarna ser ut på film.

– Tack, det ser bra ut. Kom alla tryggt tillbaka till stationen, säger Annila.

GRÄNSFALL. Den gamla järnvägsstationen i Borgå förvandlades till gränsstation i Porkala och gränspostering mot Sovjetockuperad mark. Taggtråd och sandsäckar förstärker kalla kriget-illusionen. Bild: Kristoffer Åberg

Autentisk tidsanda

Tåget bromsar in med en sista suck och passagerarna möts av en soldatpatrull i röda armens uniformer – fortfarande tsartida gröna till färgen med stjärnformade kokarder på uniformsmössan.

Rekvisitören Tuomas Kyrö skyndar fram och delar ut cigarettaskar till manskapet. Snart blandar sig röken från Yava, Novost, Belmorkanal och makhorka (eller vad det nu finns i askarna) med tågets ångor, eller snarare med rökmaskinens bolmande rökmoln.

Inhemsk teveserie i tio delar där händelserna utspelar sig under femtiotalet och kalla kriget.

Regi: AJ Annila och Alli Haapasalo.

Manus: Katri och Kirsti Manninen

I rollerna: Emmi Parviainen, Olavi Uusivirta, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola, Katja Küttner, Jonna Järnefelt, Jessica Grabowsky, Samuli Vauramo och Ivan Mathias Petersson.

Serien är Elisa Viihdes originalserie och har premiär hösten 2019.

Producent är Zodiak Finland.

Det är viktigt att tidsandan är rätt då man gör ett epokdrama som Nyrkki, och då är det i miljöerna och i detaljerna som autenticiteten sitter.

– Femtiotalet är inte så långt tillbaka i tiden, mycket finns kvar och det är inte så väldigt svårt att hitta lämpliga föremål, säger producenten Sari Lempiäinen. Det är väldigt roligt att se vilket tidshopp man kan göra med rätt små medel.

Polariserad tid

Christer Hongisto från scenografiteamet nickar. De tidsenliga elementen är viktiga, men framför allt gäller det att hitta inspelningsplatser med så autentisk känsla som möjligt. Då är gamla fastigheter som stationsbyggnaden i Borgå guld värda – som i det här fallet spetsats till med en platsbyggd Porkala port tvärs över rälsen.

Det är väldigt roligt att se vilket tidshopp man kan göra med rätt små medel.

I teveserien skriver vi 1955 och det ska bli presidentval i Finland. KGB, CIA och andra underrättelsetjänster gör sitt yttersta för att just deras presidentkandidatsfavorit ska väljas. Det är här som den topphemliga finländska spiongruppen Nyrkki, med uppdrag att skydda Finlands självständighet, kommer in i bilden.

I centrum för händelserna finns även gruppens nyaste medlem, en ung kvinna (Emmi Parviainen). Hon söker sanningen om sin egen bakgrund och riskerar samtidigt hela operationen.

– Storyn tänjer på gränsen för trovärdigheten precis så mycket att det blir både spännande och underhållande, säger AJ Annila och tillägger att han omedelbart föll för Katri och Kirsti Manninens manus.

Magiskt femtiotal

Annila är bekant för historiskt förankrade filmer som Jadesoturi och Ikitie, som han också 2017 fick en Jussi-statyett för. Stående framför det gamla stationshuset i Borgå beskriver han det som magiskt att igen få filma ett rent drama som utspelar sig i en annan epok.

– I mitt huvud känns femtiotalet ljuvligt och bekant, och i flera månader redan har jag hört finska schlager, ryska valser och amerikansk jazz i huvudet, säger han.

Storyn tänjer på gränsen för trovärdigheten precis så mycket att det blir både spännande och underhållande.

Tevethrillern omspänner totalt tio avsnitt på cirka 40 minuter avsnitt, och för det behövs mycket inspelat material. De två inspelningsdagarna i Borgå är bara starten: Sammanlagt har det budgeterats 100 inspelningsdagar för Nyrkki-filmningarna som avrundas i mars.

Serien är samtidigt AJ Annilas första teveprojekt, och han beskriver det som en kul utmaning. Han ser fram emot att få berätta med bred pensel, tillsammans med skickliga skådespelare. I serien ses bland annat Olavi Uusivirta, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola, Jonna Järnefelt och Jessica Grabowsky.

Nyrkki är en originalserie av Elisa Viihde och har premiär hösten 2019.