Kalas på rosenslottets borggård

FESTFIXARE. Marjukka Taos är en av eldsjälarna bakom festen och har under ett års tid förberett festen tillsammans med andra aktiva från Lionsklubben LC Porvoo Rosé. Bild: Marit Björkbacka

På lördag förvandlas festsalen i brandkårshuset till Rosenslottets medeltida borggård.

Salen blir därmed skådeplatsen för Rosenslottets medeltida kalas. En av eldsjälarna bakom tillställningen är företagaren Marjukka Taos, medlem i Lionsklubben LC Porvoo Rosé som är festens arrangör.

– Vi har under ett års tid förberett festen genom att växtfärga tyger på gammaldags vis och sytt upp både vimplar samt medeltida dräkter som hyrs ut till festen, berättar Taos.

Arrangörerna hoppas att så många som möjligt tar chansen att klä upp sig i tidsenliga kläder även om det självklart också går att delta i moderna festkläder. Kalaset består såväl av mat från ett smörgåsbord, som av underhållning. För att kunna bjuda på tidsenlig mat har man konsulterat sakkunniga i Åbo slott. Maten kommer att vara tillredd av närproducerade råvaror. Marjukka Taos stora intresse för medeltiden inspirerade till festen.

– Jag är så fascinerad över hur påhittig man var på den tiden och hur man klarade av att tillverka så mycket utan den teknik vi i dag tar som en självklarhet, säger hon.

Överskottet från festen går oavkortat till Borgå finska församlings diakoniarbete.

Biljetternas pris är 48 euro och kan köpas från hobbybutiken Paperipilvi på Ågatan 31. Sista försäljningsdag är torsdag. I priset ingår både mat och välkomstdrink.

Brandkårshuset på Kyrkogatan 2, lördagen den 28.10 klockan 18-24.