Kajans klara blick i fokus i Fickan

DETALJERAT. Konstgrafikern Maija Albrecht undersöker kajan i sin mycket detaljerad konstgrafik som visas i Galleri Fickan i Konstfabriken ännu nästa vecka. Bild: Kristoffer Åberg

Bildkonstnären och konstgrafikern Maija Albrechts utställning Framåt pågår just nu i Galleri Fickan i Konstfabriken.

En liten utställning om att leva på jorden, om att observera, om att betrakta och om att förundras. Så kan man beskriva konstgrafikern Maija Albrechts (f. 1967) lilla utställning i Galleri Fickan. Albrecht avbildar naturen utifrån detaljerna, och i hennes konstverk syns intresset för gamla naturvetenskapliga illustrationer, där växter och fåglar är ofta förekommande motiv.

Under de senaste åren har hon i allt högre grad även fascinerats av fåglar och det är fjäderfän, närmare bestämt kajor, som spelar huvudrollen i utställningen Framåt. Speciellt intresserad är hon av kajans habitus, dess energiska och stabila steg. En viktig plats i hennes grafik har också den klara och genomträngande blicken som är symtomatisk för arten i fråga.

Detaljrikedomen i de utställda verken är hisnande: här kröks näbben med oerhörd precision och här ligger fjäderskrudens minsta dun exakt. Intressant att se är också hur Maija Albrecht lyckats fånga något av kajans visdom i de konstfärdigt utförda, plirande ögonen. Det naturtrogna intrycket till trots bjuder verken också på inslag av känslor och fantasi.

Maija Albrecht bor och arbetar i Degerby, Ingå. Hon utexaminerades från Bildkonstakademin 1998. Hon finns representerad i flera samlingar både i Finland och utomlands, bland annat i British Museums och Moderna Museets samlingar.

Utställningen i Galleri Fickan pågår till och med den 16 maj. Galleriet är öppet tis-fre kl. 10–18, lö-sö kl. 11-16.