Kajander är redan nu i rekordform

SÄSONGSBÄSTA. Willem Kajander löpte 100 meter på 10,65 i GP-tävlingarna i Esbo. Bild: Tommi Willberg

Försommaren har varit mycket lovande för Willem Kajander som i säsongens första GP-tävling putsade sitt rekord på 100 meter med en hundradel. Efter kommande veckoslut blir det en lättare träningsperiod innan formen toppas till sommarens största tävlingar.

Utgående från sex 100-meterslopp på tre olika tävlingar i år kan man dra slutsatsen att Willem Kajander är i jämn form. Bortsett från ett lopp med för stark medvind har Akilles 21-åriga sprinter i alla starter noterat en tid inom en tiondel.

I onsdags i säsongens första GP-tävling, tävlingsserien som tidigare kallades Elittävlingarna, satte Kajander nytt personbästa med en hundradel. Det var ett nervöst lopp där en löpare diskades på grund av tjuvstart och där också Kajander fick se på ett gult kort då han svajat i startblocket.

Kajanders tid blev 10,65, sex hundradelar bättre än i försöksheatet där det också blivit rekord om inte han haft en 0,7 sekundmeters motvind i ansiktet på sig. Kajander viftar illa kvickt bort spekulationerna om vidförhållandena.

– Jag lånar Oskari Mörö efter Paavo Nurmi Games: "då man är i skick så har vinden ingen skillnad". När man har formen uppe så går det hårt, ännu är formen inte där, säger Kajander i intervjuområdet på Albergastadion.

Kajander, som ofta obarmhärtigt kritiserar sina prestationer, är nöjd med var formen just nu är. För tillfället tränar han hårt och det är först i juli som han ska nå formtoppen.

– 10,65 känns som en helt bra tid. Vi har tränat på ett litet annat sätt. Vi har närmat oss snabbhetsdelen från en snabbhetsuthållighetsvinkel. Det syns på slutet på hundringen. Jag har haft lite problem med accelerationen men slutet kommer bra. Nu var det lite tvärtom, vilket var konstigt. När man får båda delområden att klicka så går det hårt, berättar Kajander.

– Det har varit jämna lopp hittills. Hela tiden lite bättre. Jag hoppas att det fortsätter så hela sommaren. Före Kalevaspelen och före större tävlingar tar man det lugnt och försöker toppa formen till tider på 10,5 eller till och med under det.

"Berlin är solklara ettan"

Kajanders stora mål i år är att komma med till Finlands stafettlag till EM i Berlin i början av augusti. För tillfället skulle Finlands statistiktid på 39,64 räcka till en plats bland de sexton bästa som kvalar in till EM, men för att vara på säkra sidan så skulle det sitta bra med att hyvla någon tiondel från tiden.

Om Finland tar sig till EM väljer friidrottsförbundet stafettlaget utifrån vilka sprintrar som inför mästerskapen är i bästa form.

– EM i Berlin är solklara ettan. Efter det satsar jag på Nordiska/Baltiska mästerskapen, säger Kajander som på söndag tävlar i Raseborg – sen blir det paus.

– Sedan tar vi det lite lugnare på midsommaren: vila, stuga, bastu, äta bra. Efter midsommaren börjar man fila formen så att man börjar närma sig tider som börjar på 10,4, säger Kajander.

I Lival-Games i Sibbo måndagen efter midsommaren löper Kajander utomhussäsongens andra 200-meterslopp. Han tangerade sin personbästa tid 21,54 i slutet av maj i Åbo, men då var medvinden snäppet för stark.

Säsongsrankningen på 100 meter i Finland

1. Otto Ahlfors 10,49

2. V. Kaasalainen 10,52

3. Riku Illukka 10,53

3. Samuel Purola 10,53

5. Eetu Rantala 10,57

6. Konsta Alatupa 10,63

6. Ville Myllymäki 10,63

8. Aleksi Lehto 10,64

9. Willem Kajander 10,65

10. Jonas Halonen 10,69