Kaj Silfvast firar med musikfest i kyrkan

JUBILEUMSKONSERT. Lappträskbon Kaj Silfvast har berikat det östnyländska musiklivet i över fyrtio års tid. Nu välkomnar han till 70-årsjubileumskonsert med hela raden av lokala musikerbekanta. Bild: Auli Henriksson

Kaj Silfvast har berikat det östnyländska musiklivet under de senaste fyrtio åren eller så. I veckan fyllde han jämna år och firar på söndag med en brett upplagd jubileumskonsert i Borgå domkyrka.

– Det slog mig bara en kväll när jag satt hemma och funderade. Nu eller aldrig, tänkte jag. Nu ska jag ställa till med en jubileumskonsert med anledning av min 70-årsdag, säger Lappträskbon Kaj Silfvast.

Så blev det också. Silfvast, som spelat en aktiv roll i det östnyländska musiklivet i flera årtionden, har samlat två stora mappar fulla med minnen av de musikaliska åtaganden han haft genom åren. Nu var det läge att bläddra igenom dokumenten och dyka ner i svunna tider.

– Det fick mig att tänka på hur mycket jag hunnit med inom musiken, med början år 1976 då jag började spela kontrabas i Lappträsk stråkorkester.

Kontrabasen är Kaj Silfvast egentliga instrument, men för den breda publiken är han mera bekant som dragspelskonstnär. Bland annat spelade han dragspel i Borgå orkesterförening under Juho Alvas tid, och han var också aktiv i Lovisa spelmanslag. Det i sin tur ledde till tio aktiva år inom Spelmansförbundet varav tre i egenskap av ordförande.

Underhållning

Många minns även Silfvasts insatser som dirigent för en rad uppsättnings på Lurens sommarteater – i slutet på 80-talet och början på 90-talet när teatern fortfarande höll sig med orkester.

Dansbandsperioden ska man inte heller glömma. Kaj Silfvast Orkester var på sin tid en efterfrågad underhållare och orkestern turnerade flitigt.

– Oftast spelade vi dansbandsmusik som duo, då med Esme Manns-Metso, men ofta uppträdde vi också i kvartettform, säger Kaj Silfvast.

Gångna årtionden har en central plats i söndagens konserthelhet. Silfvast närmade sig körer, orkestrar, solister och spelmän som han samarbetat under sitt aktiva musikerliv, och bjöd in dem till en gemensam konsert.

Många deltar

Intresset var stort – över 100 östnyländska musikarbetare uppträder i kyrkorummet på söndag.

– Alla får uppträda med de stycken de vill, säger han.

– Själv kommer jag bland annat att sjunga en aria ur Trollflöjten och tillsammans med Maria Linde gör vi en duett ur samma opera.

Kaj Silfvast, som studerat sång i tjugo år, kommer också att sjunga solo med köruppbackning. Publiken får bland annat höra Panis angelicus och Lead me lord.

Centrala roller i konserthelheten har Mikael Helenelund och Arno Kantola som turas om att traktera domkyrkans flygel.

– Ja, kanske spelar de på lilla orgeln också. Jag tror att den kunde passa bättre till vissa stycken, säger Silfvast.

Nya vindar

De senaste arton åren har Kaj Silfvast blivit bekant som dirigent för Borgå Damkör. Det är ett uppdrag som han nu lämnar – den sista körövningen ledde han i onsdags.

– Jag har varit så länge med att det känns om att det är dags att kliva åt sidan. Dessutom håller jag på att utveckla turistföretaget som jag under de senaste fem åren byggt upp hemma i Pockar med stuguthyrning och som kärnan i verksamheten, säger han. Jag håller också på och utbildar mig inom företagande.

Helt och hållet lämnar han ändå inte musiken, men i vilken form den finns med efter att de sista tonerna på söndagens jubileumskonsert klingat ut, det vet han inte än.

– Tiden räcker inte till för allting, säger han.

År 2016 belönades Kaj Silfvast med Finlands Svenska Sång- och Musikförbundets förtjänstmärke i guld. Det är förtjänsttecknet som han skattar högst.

Jubileumskonsert

Kaj Silfvasts 70-årsjubileumskonsert ordnas söndagen den 16 september klockan 18 i Borgå domkyrka.

Medverkar gör Mikael Helenelund, Arno Kantola, Borgå Damkör, Wallmokören, Loviisan Viihdekuoro, Lovisa Spelmanslag, Porvoon Naislaulajat, AV-kören i Lovisa, Benita Anderssons sånggrupp, Esme-Manns Metso, Katarina Guldbrand, Primavera, MI-Sisters, Henna Nieminen, Maria Linde samt Ann-Sofie Rautio.

Fritt inträde.