Kaisa och Christoffer Leka reser i inre och yttre landskap

RUM FÖR SERIER. Kaisa och Christoffer Lekas utställning Musen och Ankan 20 år fyller Galleri Gamla Kaplansgården bland annat med serieoriginal, skisser och tryckark. Kaisa Leka belönades 2012 med finska seriesällskapets prestigefyllda Puupäähattu-pris. Bild: Kristoffer Åberg

Musen & Ankan 20 år är temat för Kaisa och Christoffer Lekas utställning i Gamla Kaplansgården. Galleriet fylls av serieoriginal, skisser, tryckark, kringprodukter och fotografier – samt en läshörna där besökaren kan tillbringa en stund i seriernas värld.

Det har gått tjugo år sedan grafikern och illustratören Kaisa Leka tecknade sin första mus. Senare fick hennes storörade alter ego Musen sällskap av den plattfotade Ankan, det vill säga maken Christoffer Lekas antropomorfa motsvarighet.

– Det var en slump att det blev just en mus. Jag tänkte att en mus är ganska enkel att teckna och första gången jag ritade den var inför inträdesproven till linjen för grafisk formgivning vid Lapplands universitet. Sedan dess har Musen varit med om många äventyr tillsammans med sitt radarpar Ankan, säger Kaisa Leka.

PÅ ÄVENTYR. Det handlar både om inre resor och regelrätta reseäventyr i Kaisa och Christoffer Lekas seriealbum. Här cyklar Musen och Ankan t.v. i Lekas utformning och t.h. sedda i en serietecknande kollegas version. Bild: Kristoffer Åberg

Karaktärerna Musen och Ankan har en hel del gemensamt med sina mänskliga förlagor, till exempel har de vitt skilda åsikter om serier, om grafisk planering och om hur mycket glasyr som är tillräckligt på efterrätter. Trots det är Kaisa Leka noga med att påpeka att de ritade figurerna existerar i en egen dimension, må så var att det finns paralleller att dra till paret Lekas värld.

Många strapatser

På två decennier har Musen och Ankan hunnit uppleva mycket, från vardagliga tvister till regelrätta strapatser som senare fått ett eget liv inom pärmarna på de otaliga tryckalster som Kaisa och Christoffer Leka utformat – tillsammans och var för sig.

– De allra första albumen gjorde jag ensam, eller ja, jag gjorde serierna och textade och Christoffer gjorde pärmen, säger Kaisa Leka. Nu för tiden är det ganska råddigt med vem som gör vad och de senare albumen är en salig blandning av mina och Lekas idéer.

FIN HELHET. Musens och Ankans jubileumsutställning är en estetiskt tilltalande helhet som förutom serier omfattar kisser, tryckark, kringprodukter och fotografier. Bild: Kristoffer Åberg

Rummen i Kaplansgården är avgränsade enligt seriebok, och genom att gå från rum till rum kan man få en överblick över Musens och Ankans eskapader. Många av de illustrerade berättelser bottnar i resor som paret Leka gjort, i många fall i cykelsadeln såsom i Tour d'Europe om en tur ner på kontinenten eller i Place of Death där duon rullar fram vid Finlands östgräns.

Det sist nämnda albumet kom för övrigt med ett tillägg där parets serietecknarbekanta runtom i världen skickade cykelrelaterade illustrationer till Lekas. Därför pryds ett av rummen i galleriet med originalteckningar – upphängda med klädnypor på tvättlinor – där Musen och Ankan trampar på i lite annorlunda stil än annars.

– Det är viktigt att Musen och Ankan också skildras av andra tecknare ur andra kulturer, säger Kaisa Leka.

Det är viktigt att Musen och Ankan också skildras av andra tecknare ur andra kulturer.

Exotisk fläkt

Följdriktigt får besökaren också ta del av färggranna fläktar från Indien. Pråliga, glittriga och rikligt ornamenterade vepor med texten "Time after time" hämtar exotiska fläktar till Kaplansgården.

– Vi anlitade traditionella indiska skyltmålare för att göra reklamaffischerna, berättar Kaisa Leka.

Time after time är också namnet på seriealbumet där indisk mytologi och historia har en central plats. Musen sitter och jobbar hemma i arbetsrummet medan Ankan läser om indiska helgon, och vardagen varvas med en hinduistiskt färgad färd i en annan värld. Ett typiskt grepp kan man tillägga. Fysiska och geografiska äventyr i all ära: I centrum för Kaisa och Christoffer Lekas serier ligger den inre resan.

SAMARBETE. Time after time heter den indiskinspirerade, 2 kilogram tunga albumet från 2014, där Kaisa Leka gjort linjeteckningarna och Tuomas Mäkinen slutgiltiga färgsättningarna. Bild: Kristoffer Åberg

Till exempel i parets senast senaste album, den vykortsbaserade boken Imperfect som utgår från parets cykeläventyr genom USA, är det resans visdomar och mötena längs med vägen snarare än målet som utgör bokens clou. Postväsendet spelar visserligen också en nyckelroll eftersom albumets bildmaterial består av vykort som skickats från vägen till Lekas brorsbarn i Finland.

Korten, minus de som kommit bort på vägen till mottagaren, kan besökaren bekanta sig med i form av ett kortkluster som hänger från taket.

– Barnen har lånat korten till oss och gått med på att vi ställer ut dem, säger Kaisa Leka.

Kaisa och Christoffer Lekas utställning med serieoriginal, skisser, tryckark, kringprodukter och fotografier i Galleri Gamla Kaplansgården.

Utställningen, som är ett led i seriefestivalen Å-fest, pågår till den 4 mars.

Charmoffensiv

Just nu arbetar Kaisa och Christoffer Leka på en bok om ett paddlingsäventyr som de gjorde förra sommaren, och läsarna kan se fram emot ett mera experimentellt upplägg. Det å sin sida hänger ihop med parets strävan efter att ständigt överraska läsaren, samt med idén om att försöka nå också dem som inte annars läser serier.

– Det har alltid varit en integral del av min konst att också de som inte annars är serievänner eller ens konstintresserade ska hitta albumen, säger Kaisa Leka.

Med utställningen Musen och Ankan 20 år är det första gången som duon presenteras i gallerimiljö – både till glädje för gamla bekanta men också för potentiella nya vänner. Helheten på Kaplansgården är frodig och estetiskt tilltalande med mängder av precist tecknade illustrationer, finurliga detaljer och tankeväckande pratbubblor.

Vill du njuta av upplevelsen lite extra? Sjunk ner i en av fåtöljerna i läshörnan och tillbringa en äventyrsfylld stund i sällskap med Musen och Ankan.

* Namnet på den senaste boken Imperfect korrigerat den 15.2. kl. 13.22.

Mer läsning