Kaféet vid kyrkan har kontinental känsla

Tuorilan leipomo i Monnby utvidgar med ett bagerikafé i Gamla stan i Borgå.

– Jag bor själv i Frankrike och arbetar här eftersom det behövs någon med språkkunskaper, berättar Leea Knuutila och förklarar att det nya kaféet under sina första två veckor lockat till sig många av Gamla stans turister.

HÖRN MED MÅNGA MINNEN. Stentrappan in till bageriet har nötts av många Borgåbor och turister under årens lopp. Bild: Lotta Åberg

Platsen vid hörnet av Kyrkogatan och Kyrkotorget är närmast idealisk, och huset har även tidigare agerat kafé, liksom inredningsaffär och dagligvaruhandel. När den lilla fastigheten nu är i Tuorilan leipomos regi kan dock kunderna både köpa med sig bagerivarorna hem, eller njuta av dem på plats och ställe

– Tillsammans med turisterna har nog också Gamla stans invånare har hittat hit, det har varit en stor blandning på åldersgrupperna.

RETRO. Brödet är färskt men stämningen andas gångna tider, på ett positivt sätt. Bild: Lotta Åberg

En lätt sliten, mahognybetsad byrå med åtminstone ett sekel på nacken som fått agera serveringsbord ackompanjeras av blommiga tapeter i en lugn, grön färg inne på stället. Stolar av vitt skilda slag, utan gemensam faktor, kring borden, och svartmålade lister tyder på att även de senaste inredningstrenderna fått genomslag på det nya stället.

– Det mesta var faktiskt så här då vi kom hit, det är bara möblerna som vi bytt ut.

NÅGOT FÖR VARJE SMAK. Rågbröd, speltbröd, kryddlimpa och kornrieska finns på hyllorna. Bild: Lotta Åberg

De runda munkarna är vad Tuorila-bageriet är kända för, och de har haft god åtgång även i Gamla stan.

– En dam köpte nyss tio stycken, så de är tyvärr slut nu.