Kabelstöld ledde till saftiga skadestånd

Två män i 40-årsåldern gjorde sig skyldiga till grov stöld när de for i väg med totalt 350 meter kopparkabel från stenkrossbolaget Rudus område nära Sköldvik i mitten av maj.

Östra Nylands tingsrätt har dömt två män, en 40-åring och en 44-åring, till nio respektive sju månaders fängelsestraff och 44 524 euro i skadestånd efter att de stulit totalt 350 meter kopparkabel från Rudus stenkross i Borgå. På grund av stöldgodsets höga värde yrkade åklagaren på att männen gjort sig skyldiga till grov stöld.

Brottet ägde rum mellan den 17 och den 19 maj, då gärningsmännen beslagtog en släpvagn från fabriksområdet och lastade med sig sju stycken 50 till 60 meter långa kopparkablar. Kablarna användes för stenkrossens eltillförsel och stölden orsakade att produktionen upphörde under ett helt dygn.

Gärningsmännen greps den 20 maj medan de körde en personbil som 40-åringen använt flera gånger innan brottet begicks. I bilen hittades kabelsnuttar och en kniv som använts för att skala bort kopparkablarnas hölje. Man hittade också den stulna släpvagnen och ytterligare utrustning som använts vid brottet vid en fastighet som 40-åringen bott i.

Kablarnas totala värde var 17 867 euro och Rudus yrkade att produktionsstoppet kostade bolaget 24 000 euro och reparationerna 2 657 euro. Gärningsmännen är solidariskt ansvariga för skadeståndet.

Mer läsning