K-butik stänger, åtminstone för en tid

STÄNGER SNART. Vattenskador stänger K-affären vid Linnankoskigatan. Om den öppnas efter renoveringen är ännu ett frågetecken. Bild: Kristoffer Åberg

Det våldsamma skyfallet i Borgå i juli ledde till vattenskador i K-butiken vid Linnankoskigatan, nu blir det slutförsäljning. Om butiken öppnar igen efter utförd sanering är ännu mycket oklart.

– I slutet av den här månaden är utförsäljningen säkert över, säger den nyländska platschefen Harri Salovaara vid Kesko. Därefter rivs all inredning och i mitten av september kommer byggentreprenören in i fastigheten.

– Golven ska rivas, vi vet ännu inte med säkerhet hur stora skadorna är.

Salovaara kan inte i det här skedet ge några besked alls om framtiden.

– Om Kesko fortsätter med butiksverksamhet i samma fastighet i framtiden avgörs först i ett senare skede.

Bättre med egen butik

Handelsman Max Sundberg har nu tre K-affärer i Borgå, affären vid Linnankoskigatan, K-Market Marski en stenkast ifrån och dessutom den lilla K-affären vid Alexandersgatan. Sundberg har sin åsikt klar om framtiden.

– Det är alltid bättre att ha en egen butik på andra sidan gatan än att ha en konkurrent där.

– Men det är Kesko som bestämmer hur det blir med framtiden.

De fem anställda vid Linnankoskigatan kommer att sysselsättas i Sundbergs andra butiker under den tid som saneringen pågår.

Force majeure

Enligt Salovaara kan saneringen ta en månad eller tre månader.

– Det är omöjligt att säga.

Regnvattnet som sökte sig in under det stora skyfallet i Borgå i juli steg ställvis upp till trettio centimeter ovanför golvytan i K-butiken, när gatubrunnarna inte orkade svälja de stora regnmassorna.

– Det här är skador som ingen kan rå för, säger Salovaara. Vi får naturligtvis kostnader på grund av vattenskadan. I slutändan blir det ett fall för försäkringsbolagen.

Kesko är hyresgäster i fastigheten som ligger på bottenvåningen. Butiken hörde länge till Valintatalokedjan.

Mer läsning