Juurakko kan bli årets etnoartist

ROOTSMUSIK. Juurakko med Borgåbon Anna Wiksten (i mitten) som en av medlemmarna är nominerade som Årets artist på Etnogalan 2020. Bild: Janne Mikkilä

Priskandidaterna för Etnogalan 2020 är nominerade. Bland de nominerade i kategorin Årets artist hittas gruppen Juurakko som står med ena benet i Borgå.

En av solisterna i femkvinnorsbandet är Borgåbon Anna Wiksten, som förutom att hon sjunger spelar planka och olika slaginstrument. Juurakko, som också består av Laura Kaartinen, Eija Kankaanranta, Kaisa Saarikorpi och Minsku Tammela korsar finsk blues med traditionella inhemska instrument.

Folkmusikinspirationen finns med hela tiden, men bandet rör sig glatt över genregränserna. Den östnyländska publiken har en chans att höra Juurakkos roots-inspirerade musik på Lilla Villan i Nickby den 5 december.

Etnogalan ordnas den 9 januari 2020. Utöver Juurakko är Antti Paalanen och Jaakko Laitinen & Väärä Raha nominerade. Bland de övriga priskategorierna hittas bland annat årets fenomen och årets folkmusiker.

Mer läsning