Jump In är tillbaka i ny skepnad

TILL SALU. Under auktionen säljs idrottsartiklar till förmån för valfri idrottsförening. Klubban som Toni Nyström håller är Leo Komarovs, den klubba han spelade den sista matchen i Dynamo Moskva med innan han flyttade över till NHL. Intäkterna från klubban går till Hunters. Intäkterna från Edmonton Oilers -tröjan som Srba Lukic håller går till Idrottsakademin. Bild: Jannika Lindén

På söndag är det full fart i den nya bollhallen i Kokon. Det blir idrott för hela slanten och för hela familjen när över fyrtio idrottsföreningar och lika många företag deltar.

Den nya bollhallen på Ishockeyvägen stod klar i somras och många idrottsföreningar tränar redan i hallen. På söndag ordnas det första riktigt stora evenemanget då idrotts- och fritidsevenemanget Jump In! ordnas.

– Det är ett evenemang för hela familjen. Det finns något för alla åldrar, säger Srba Lukic som genom sitt företag är arrangör för evenemanget.

Jump In är lite av en idrottsmässa med försäljningsstånd, uppvisnings- och tävlingsarenorna och informationsställen. På konstgräset i hallen byggs mindre arenor upp och på dem ordnar de deltagande föreningarna aktiviteter för allmänheten och uppvisningar.

– För Tarmos del blir det en korgkastningstävling och så säljs säsongskort till matcherna, säger Toni Nyström, aktiv inom föreningen och en av bollhallens ägare.

Evenemanget Jump In har ordnats tidigare, då i stadens regi. Nu är det Lukic som står för arrangemangen med staden och bollhallen som samarbetspartner.

– Nu har vi också företag med, kommenterar Lukic skillnaden mellan förr och nu.

Gemensam promenad

Srba Lukic är konstnär och företagare men har också en bakgrund inom idrotten.

– Idrott är viktigt för välbefinnandet och vi vill föra fram olika grenar genom evenemanget. Man kan komma och bekanta sig med de olika föreningarna, och så kanske man hittar en ny hobby, säger Lukic.

Över fyrtio idrottsföreningar är med, och ungefär lika många företag.

– Det finns 35 olika grenar representerade, säger Srba Lukic.

En tanke är också att föreningarna på det här sättet kunde få nya medlemmar.

Dörrarna öppnas klockan 10, men evenemanget börjar egentligen en halv timme tidigare på Borgå torg.

– Vi börjar med att promenera de 2 700 metrarna till Uusimaa Arena i Kokon, säger Srba Lukic.

Paneldebatter

Under dagen ordnas också tre paneldebatter. Klockan 11 är rubriken Sport och unga, klockan 13 debatteras finansiering inom idrotten. Klockan 15 är rubriken Framgångens recept.

– Alla tre behövs för att vi ska nå framgång inom idrotten, konstaterar Srba Lukic. I panelerna sitter tunga namn inom idrotten.

Programmet på arenan pågår från klockan 10 till klockan 17. Det blir också modevisning, och så ordnas en auktion.

– Vem som helst kan hämta idrottsutrustning eller något annat idrottsrelaterat som man vill skänka bort och så auktioneras det ut. Den som donerar ett föremål bestämmer vilken förening som ska få intäkterna, och summan går oavkortat till den föreningen, förklarar Toni Nyström.

– De flesta har något idrottsredskap hemma som man inte behöver, då kan man hämta hit det och stöda sin förening, fortsätter han.

Föremål för auktionen kan man hämta under veckan till hallen, eller på söndagen. De måste ändå finnas på plats minst en timme före auktionen börjar klockan 12.30.

Det är fritt inträde till Jump In. Adressen till Uusimaa Arena är Ishockeyvägen 4, Borgå och evenemanget är 10-17.