Julmusiken strömmas live från hemkvarteren i Borgå

Tessa Virta, Mikael Konttinen och Olli Peuhu bjuder på julstämning i form av en strömmad konsert. Bild:

Borgåmusikerna Tessa Virta och Olli Peuhu får sällskap av solisten Mikael Konttinen i sin improviserade hemmastudio. Resultatet, en stämningsfull julkonsert, kan höras för första gången kl. 16.30 i kväll.

Det har kretsat kring jul redan i många månader för pianisten och sångerskan Tessa Virta och kontrabasisten Olli Peuhu. Coronaviruspandemin satte stopp för alla konserter och då kom Borgåmusikerna på att tidpunkten var perfekt för att göra en skiva.

– Vi har gett två konserter sedan mars, och så gott som alla våra musikerbekanta var sysslolösa. De tände på att delta i Tessa Virta Orkesteris skivprojekt, säger Tessa Virta.

Hur kom det sig att det blev ett julalbum?

– Det är vårt trettioårsjubileum som musiker i år och vi tänkte tillbaka på alla artister som vi uppträtt med och gjort musik med genom åren. Skividén föddes och eftersom vi inte tidigare gjort ett julalbum så ville vi göra det nu. Julen kommer varje år, säger Virta.

Julalbumet spelades in i juli och bjuder på ett brett låtmaterial, från amerikanska klassiker till inhemska psalmer. För tolkningarna står åtta finländska toppsolister, från operavärldens Johanna och Ville Rusanen till Mikael Konttinen, Mari Palo och popparen Sami Saari.

I veckan kom det glädjande nyheter. Albumet Joulun Tähdet utsågs till Årets julalbum av lokalradioredaktionerna i Finland. I motiveringen konstateras det att albumet "skapar julstämning på ett unikt sätt".

– Det kändes jätteroligt, säger Tessa Virta.

Julmusicerandet har också spillt över på ett annat projekt. Virta är aktuell med notboken Juljazz för piano där hon har arrangerat femton kära julstycken med lätt jazzgrepp. Perfekt för de musikaliska julfirarna som vill sätta en lite annorlunda twist på julsjungandet.

Utöver det bjuder Tessa Virta och Olli Peuhu på en julkonsert som strömmas via Facebook.

– Mikael Konttinen är gästsolist, jag sjunger också samt ackompanjerar på flygel medan Olli spelar kontrabas. Vi bjuder på en halvtimmes musik med julmusik av olika slag. Det blir några stycken från julalbumet och kanske någon psalm. Jouluyö, juhlayö (Stilla natt) framför vi också, säger Virta.

Gänget har redan övat inför sändningen, det i form av några minijulkonserter som beställts av företag. I tisdags var det till exempel traktortillverkaren Valmets personal som bjöds på julkonsert.

– Vårt hem har förvandlats till en fullfjädrad studio. Vi har två rum fulla av lampor, ledningar, skärmar och julpynt, säger Tessa Virta. Allt för att komma i julstämning.

Julkonserten sänds i sen fredagseftermiddag, med start kl. 16.30. Den som inte hinner klicka sig in på Tessa Virtas Facebook-sida precis då kan passa på senare. Konserten ligger ute på nätet fram till den 17 januari.

https://youtu.be/FShdapTnfqc

Mer läsning