Julkris följer på granfest – Teaterhusets jul står för dörren

TITTUT. Teaterdirektör Pentti Kinosmaa agerar också i år katten Findus i teaterhusets juliga uppsättning Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita som passar familjens minsta. Bild:

De unga skådespelarentusiasterna på Teatteritalo rustar sig för några fartfyllda julveckor – möjligtvis de sista i teaterhusets nuvarande lokaler i Finnby.

Under ledning av teaterdirektören Pentti Kinosmaa ordnas det bland annat traditionell granfest med små jultablåer som teaterhusets små skådespelare satt ihop.

– Granfesten, Kuusijuhla, är till för hela familjen och ordnas för sjätte gången i vår regi. Men traditionen är äldre och går tillbaka till tiden då byggnaden i Finnby fungerade som folkskola, säger Kinosmaa i ett pressmeddelande.

Under granfesten fylls teaterhuset av ljus, värme och julens alla dofter – inklusive en glittrande julgran i teatersalen. Eleverna som på teaterhuset fått grundundervisning i teaterkonst får chansen att uppträda inför publik, och det i små berättelser som de själva hittat på och dramatiserat.

De lite äldre ungdomarna har arbetat fram sina föreställningar i det som kallas teaterlaboratorier medan de teaterhusets minstingar kommer med en musikalisk julhälsning tillsammans med läraren Sanna Karjalainen. Sammanlagt uppträder sjuttio barn i olika åldrar under granfesten.

TRADITION. Granfesten på teaterhuset i Finnby ger unga skådespelarfrön chansen att stå på scenen. Bild:

Bekant duo

Gamla vänner som kommer på återbesök kan man kalla teaterhusets julpjäs som baserar sig på Sven Nordqvists böcker om gubben Pettsson och katten Findus. I Finnby går det på finska i Maijaliisa Dieckmanns dramatisering av boken Pettsson och Findus firar jul, det vill säga pjäsen heter Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita.

Precis som i förlagan ser det dystert ut med julfirandet i gården när Pettsson går och gör illa sig i foten utan att granen är hämtad eller julmaten lagad. Som tur är finns det snälla grannar som ställer upp. Den godmodiga duon intar scenen i teaterhuset lördag före jul och på annandag jul.

Granfestens föreställningsdel räcker en knapp timme medan Pettsson och Findus-pjäsen räcker cirka 40 minuter. Biljetter i förköp 10/12 euro, familjebiljett (2 vuxna + 2 barn) 40 euro, via www.lippuautomaatti.fi/soittorasia samt vid dörren för 12/14/50 euro en halv timme före showens början.

Granfesten firas söndagen den 16 december klockan 15 och klockan 17, Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita spelas lördagen den 22 december klockan 16 och onsdagen den 26 december klockan 16.

Är du inspirerad av att spela teater och stå på scen? Passa på att anmäla dig till vårens kurser på teaterhuset, för mera information se www.teatterisoittorasia.com.

Mer läsning