Julkonserten blev strömmad nyårskonsert – ändamålet är fortfarande gott

The World for Christmas heter a cappella-gruppen Four By Fours julkonsert, den strömmas live från Söderkulla kyrka den 2 januari. Bild: Ksf-arkiv/Max Nyberg

The World for Christmas heter a cappella-gruppen Four By Fours julkonsert med förhinder. I stället för före julen bjuder Sibbogruppen på julstämning direkt efter nyår.

Julkonserten skulle egentligen ha strömmats från Söderkulla kyrka i början av december men på grund av coronarestriktionerna flyttades den framåt. Nu blir det i stället julmusik den 2 januari 2021 då välgörenhetskonserten strömmas live direkt från kyrkorummet.

– Med konserten vill vi dela glädje, hopp och kärlek till våra medmänniskor i den här svåra tiden, säger Nina Nyberg, en av altstämmorna i a cappella-gruppen.

Sällskap i altregistret har hon av Heidi Rytkönen medan sopranerna Nina Aremo och Hanna Nybergh-Segerstråle står för de högre tonerna. De övriga medlemmarna i Four By Four är tenorerna Joakim Haldin och Martin Segerstråle samt basarna Kim Lang och Niklas Nyberg.

Repertoaren är vid och sträcker sig från det traditionella till det mera sällan framförda, och gruppen bjuder på julklingande stycken från 1800-talet till vår tid.

– Vi sjunger på svenska, finska, engelska och latin, säger Nyberg. Konserten avslutas med att vi tillsammans med åhörarna sjunger Härlig är jorden.

Gott ändamål

Konserten förverkligas i samarbete med Sibbo svenska församling som också står till tjänst med plattformen för sändningen: Det är via församlingens Youtube-kanal som julmusiken når ut till åhörarna.

Intäkterna från konserten går till Kyrkans Utlandshjälp och specifikt till de allra fattigaste i u-länderna. Under strömningen dyker det med jämna mellanrum upp en ruta på skärmen med uppgifter om hur man kan delta i insamlingen. Vill man donera ska man skriva "The World for Christmas – välgörenhetskonsert med FourByFour" i meddelandefältet.

– Inbetalningarna kan göras före, under och efter konserten och fram till slutet av januari. Har man inte möjlighet att delta i insamlingen så gör det inget, konserten är man välkommen att lyssna på ändå, säger Nina Nyberg.

Konserten i Söderkulla kyrka sänds via Sibbo svenska församlings Youtubekanal lördagen den 2 januari 2021 kl. 19.