Julkonsert med ljuskänsla

JULKÄNSLA. Runebergskören bjöd på en stämningsfull konsert i Lovisa kyrka tidigare i veckan. I helgen bjuder koristerna på konserten Tänd ett ljus i Borgå domkyrka. Bild: Vera Tollander

I helgen drar det ihop sig till Runebergskören BSB:s traditionella julkonsert i Borgå domkyrka. Årets konsert Tänd ett ljus kommer med stämningsspridande textinslag.

Ljusets budskap, frid och fred på jorden. Och julstämning förstås. Det är vad Runebergskörens manliga korister vill förmedla i samband med helgens julkonsert.

– Skådespelaren Marjorita Huldén läser texter som sprider en lugn stämning och förmedlar just det här budskapet, berättar körens ordförande Peter Backman.

Tidigare i veckan gav kören konserten Tänd ett ljus i Lovisa kyrka och såväl koristerna själva som åhörarna uppskattade upplägget med traditionell julmusik varvat med textinslag. I flera år har Runebergskören sjungit in högtiden i sällskap med en inlånad stjärnsolist, men nu har man valt att rikta fokus mot julens budskap.

För koristernas del har det inneburit att man under ledning av dirigent Teppo Salakka fokuserat extra mycket på frasering. Målet är att också de som sitter i kyrkbänkarna längst bak ska kunna uppfatta orden som sjungs.

Sångmaterialet i sig är traditionellt; "det är det som folk vill höra inför jul". Kören sjunger på svenska, finska och engelska och bland styckena hittas favoriter som Jul, jul, strålande jul, Betlehems stjärna, Joululaulu och To Thee, O Lord. Körens repertoar löper över generationer, från J.L. Runebergs Julkvällen till amerikanska reggaeartisten Matisyahus låt One Day där han ber för en ny tid av fred och samförstånd.

Det känns också fint att Runebergskören med Tänt ett ljus riktar en tanke över kullerstenarna, till Diktarhemmet och husets tidigare resident, skalden Lars Huldén som gick bort i höstas. Julkonserten inleds de facto med att Marjorita Huldén reciterar Huldéns stämningsfulla dikter Redan i september och Underligt nog så stillnade ändå byn...

En nyhet bjuder Runebergskören också på i form av psalmen Att lovsjunga Guds storhet. Psalmen i sig är skriven i Sverige 1693 men har först nu fått en plats i det nya psalmbokstillägget.

– De roliga är att psalmen sjungs till en välbekant melodi. Men jag avslöjar inte vilken, det får bli en överraskning, säger Peter Backman.

Östnylands lucia gästar Runebergskörens julkonsert, precis som traditionen bjuder, och konserten avslutas också sedvanligt med Härlig är jorden där konsertpubliken får stämma in i den tredje versen.

Runebergskören BSB:s traditionella julkonserter i Borgå domkyrka den 17 december klockan 15 och klockan 18.

Dirigent Teppo Salakka, organist/piano Reidar Tollander, recitation Marjorita Huldén.

Programblad 22 euro. Förköp via koristerna eller via Grand Luckan.

Mer läsning