Julen är tid för att läsa

Bild: MoSTPHOTOS

I vardagen finns sällan tid för att riktigt låta sig uppslukas av en bra bok och sjunka in i bokens värld. Under julhelgen kan man passa på att ta sig den tiden.

Ingenting och allting

(Everything, Everything av Nicola Yoon, 2015)

Ingenting och allting handlar om 18-åriga Madeline Whittier, som lider av SCID eller svår kombinerad immunbrist. Detta betyder att hon är allergisk mot allt. I hela sitt liv har Maddy levt instängd i sitt hus för att hållas skyddad från allt som inte är desinficerat. Hennes enda kontakt med omvärlden är modern Pauline, sjuksystern Carla, samt de många böcker i vilka hon dagligen försjunker sig i.

En dag flyttar en familj in i grannhuset. Olly Bright, sonen, får syn på Maddy och de börjar kontakta varandra online. De bestämmer sig för att mötas, och även snart för att "rymma iväg" tillsammans till Hawaii- Maddy för att en sista gång få uppleva ett normalt liv och Olly för att slippa undan sitt.

Ingenting och allting är även en amerikansk långfilm, som utkom 2017.

Nicola Yoon lyckas bra i sättet hon beskriver Maddy som ungdom, många vuxna författare har ofta en lite sned eller romantiserad bild av hur det är att vara tonåring. Själva historien är fint berättad om hur du kan främja din mångfald och omfamna dina egna egenskaper. Maddy ses som annorlunda, men hon erbjuder i boken en annan sida till allas uppfattningar om henne. Jag tror att många kan känna igen sig i henne.

Maresi: Krönikor från Röda klostret

(av Maria Turtschaninoff, 2014)

Menos är en ö helt befolkad av kvinnor. På ön ligger Röda klostret, en tillflyktsort för flickor som flyr undan hunger, förföljelse och okunskap från sina hemtrakter kring Lavora och Urundien. Maresi Enresdotter är en av dessa flickor. I fyra år har hon varit novis på klostret, och fått arbeta med sina systrar, tala fritt och sådan kunskap som en kvinna annars inte skulle få besitta. Plötsligt dyker en ny flicka upp, Jai, som är på rymmen från sin far. Maresi får i uppgift att dokumentera vad som hände efter att Jai anlänt. Om hur en grupp starka kvinnor på bara en vår bröts ner av män.

Maresi är skrivet på ett sätt som gör att man, även om det är en fantasivärld, förstår hur platserna ser ut och är uppbyggda. Många saker i boken påminner om fattigare länder i vår värld, men det är skrivet utan att peka ut någon. Maresi är den första boken i en serie.

Sköldpaddor hela vägen ner

(Turtles all the way down av John Green, 2017)

Aza Holmes bästa (och enda) vän Daisy är besatt av att lösa mysterier och leka detektiv. Så när hon får höra att Russell Pickett, multimiljardären som jagas av FBI, ligger på en belöning bestående av 100 000 dollar, finns det inget som kan stoppa henne.

Daisy och Aza beger sig iväg för att besöka Picketts egendom, där de stöter på sönerna Davis och Noah. Davis som inte kan lita på någon, vill de ha honom för den han är, eller för hans fars egendom? Men Aza är annorlunda. Det ända som snurrar runt i hennes huvud är tvångstankar.

Aza försöker. Hon försöker vara en bra dotter, bra vän, och kanske till och med en bra detektiv, samtidigt som hon tyngs allt längre ner i den stramande spiralen av sina egna tankar. Sin egen spiral av sköldpaddor hela vägen ner.

Denna boken fokuserar till stor del på mental ohälsa. Den är bra skriven, Aza ger en inblick i hur det är att ha tvångstankar, utan att författaren förskönat någonting eller som många andra som skriver om mentala sjukdomar gör; förvandlat det till en småtragisk och överromantiserad berättelse.

Boktjuven

(The Book Thief av Markus Zusak, 2005)

Boktjuven är, och handlar om Liesel, en ung flicka som växer upp under andra världskriget i Nazityskland. Under sin lillebrors begravning stjäl Liesel sin första bok; Dödgrävarens handbok. Böckerna blir hennes tillflykt, och hon stjäl alla hon kan finna- från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek... Liesel börjar även dela med sig av sina fynd, och i skyddsrummen börjar historierna ur böckerna, men även dem om själva Boktjuven, cirkulera.

Själva historien om Liesel och hennes liv som boktjuv berättas av Döden själv.

Boktjuven är skrivet på ett annorlunda sätt. Det faktum att Döden redan från början har sitt finger med i spelet gör att man målar upp ett slut för sig redan i början av boken. Karaktärerna är intressanta och man förstår deras motiv bra.

Fyr 137

(av Ingelin Angerborn, 2017)

Fyr 137 är den avslutande boken i triologin om vännerna Elvira, Meja och Bea. Det har nu gått två år sedan kollot där de första mystiska sakerna i deras omgivning började hända. Vännerna är nu på väg till Svartuddens camping för en vecka. Fyren i närheten av kollot sägs vara hemsökt av en kvinna som dränkt sig, efter att ha förlorat sin man i en båtolycka. Under en session då flickorna skall bevisa för några pojkar att de inte är rädda, lånar de nyckeln och går in i den hemsökta fyren.

Egna åsikter: Det här är den typiska spökhistorien där någon kommer över ett mysterium och försöker lösa det, men karaktärerna är ändå unika och känns verkliga. Även om boken är spännande, känner man medlidande för "spöket", och den mörka stämningen byggs upp bra.

Det

(It av Stephen King, 1986)

Ända sedan filmatiseringen 2017 har "It" ökat i popularitet igen.

Boken handlar om elvaåringarna Bill Denbrough, Ben Hanscom, Richie Tozier, Stan Uris, Beverly Marsh, Eddie Kaspbrak och Michael Hanlon som mellan åren 1957 till 1958 försöker ta reda på vad det är för en osynlig kraft som attackerar och lemlästar barn i staden Derry, Maine. Kraften bakom dessa försvinnanden visar sig vara ett monster, som ofta tar skepnaden av clownen Pennywise. Pennywise har även förmågan att framställa det man är mest rädd för.

Det, trots sin otroliga längd, är en välskriven och fängslande berättelse. Boken skiljer sig en aning från filmen, men är på många sätt mycket blodigare, och de hemska händelserna är mycket mer beskrivande. Boken är gammal, men händelserna skulle ändå i princip kunna ta plats även idag. Historien väcker många tankar och frågor.