Jubileumsår för ridförening – Talent Champion tävlingar inledde firandet

Även de yngsta orkade fint och trotsade hettan på ärevarvet. Bild: Laura Ukkola

Ridföreningen Ratsastusurheilijat (RatU) fyller 30 år i höst. Jubileumsfirandet inleddes med Talent Champion -tävlingarna och firandet kulmineras i dressyrtävlingar den 28 augusti. Då förväntas deltagare från hela Östnyland, eftersom den legendariska klassen för personer över 45 år har blivit så populär.

Talent Champion-tävlingarna den 10 och 11 juli omfattade klasser för alla åldrar i dressyr och hoppning. Alla fick tävla på sin egen nivå, men de som tävlade i svårare klasser fick fördel i poängräkningen. Vinnarekipaget i juniorklassen i dressyr var Riina Mällinen och Axa och i seniorklassen Katariina Johansson med Anna-Brita.

Årets RatU Talent Champion valdes utifrån både dressyr och hoppning. Vinnarekipaget i hoppning, Ida Söderström och Riijuri, blev också årets Talent Champion efter att ha lyckats bra även i lördagens dressyrprogram.

– Jag har själv skolat min häst Riijuri helt från början. Det har hjälpt mig mycket att kunna träna länge, målmedvetet och regelbundet och det har gett mig ork att fortsätta även efter sämre dagar. Nu gick allt som smort och atmosfären på tävlingarna var bra och framför allt varm! Den här vinsten betyder att vi är på rätt väg, säger hon.

Talent-programmet är Finlands Ryttarförbunds utvecklingsprogram med syfte att erbjuda unga ryttare möjlighet att träna målmedvetet för att tävla. RatU har haft Talent-verksamhet i fem år och det har gett framgång. Talent-ryttarnas kunskap om hästar och ridning har utvecklats anmärkningsvärt.

Dressyrdomaren och hopptränaren Pauli Riekkinen har följt RatU:s talentryttare från början. Han anser att programmet är väldigt viktigt för utvecklingens skull. Han använder Talent Champion 2021 vinnaren Ida Söderström som exempel och berättar hur mycket ekipaget har utvecklats genom att aktivt delta i olika träningar.

– Det är ytterst viktigt att barn och unga får testa sina gränser, lära sig regler och bekanta sig med tävlandet i ett bekant och tryggt sällskap. Genom att bli modigare och mer självsäker samtidigt som man lär sig nya kunskaper når man också bättre resultat. Detta märks också konkret i många tävlingar där allt fler vågar anmäla sig till svårare klasser för att utmana sig själva.

Ratsastusurheilijat är den näst största ridföreningen i Borgå med snart 200 medlemmar. Föreningen ordnar tävlingar, träningar och olika evenemang och medlemmarna får gärna delta i planeringen. RatU:s ordförande Roosa Korhonen har varit med i verksamheten sedan barn och har sett föreningens utveckling under åren.

– Antalet medlemmar växer och verksamheten har blivit mångsidigare. Det finns möjligheter att utvecklas oberoende av bakgrund. Det bästa med vår förening är nog den sociala gemenskapen och samhörigheten. Det vill vi också värna om i framtiden och utveckla även bland de andra östnyländska ridföreningarna och aktörerna inom hästbranschen. Ridning är en krävande gren och det är viktigt att stöda och samarbeta med varandra.

RatU Junior Talent 2021

1. Riina Mällinen, Axa

2. Rosa Söderström, Salmari

3. Ida Söderström, Riijuri

RatU Senior Talent 2021

1. Katariina Johansson, Anna–Brita

2. Emma Ritari, Sakalas

3. Raisa Kempas, Rulett

RatU Talent i hoppning

1. Ida Söderström, Riijuri

2. Emma Ritari, Milou

3. Tuuli Kiviniemi, Rinkeli

RatU Talent Champion 2021

Ida Söderström, Riijuri