Jubilerande färghandel kan se tillbaka på nittio färggranna år

TVÅ GENERATIONER KÖPMÄN. För Jonas och Anneli Hällfors är tapeterna en viktig del av försäljningen. Bild: Peik Henrichson

Lovisa Färghandel firar den här veckan 90 årsjubileum i den rymliga affärslokalen i Drottningporten. Färghandeln grundades av köpmannen Uno Strömberg 1928, och ingår numera i franchisekedjan Värisilmä som har färgaffärer runtom i Finland.

Uno Strömberg hade ursprungligen en måleriaffär med 22 anställda målare, men 1928 grundade Strömberg Lovisa Färghandel, eftersom Lovisa på den tiden saknade en egentlig färgbutik.

– De professionella målarna fanns kvar ett tag även efter år 1928, berättar Anneli Hällfors som är barnbarn till Uno Strömberg.

Småningom omvandlades rörelsen helt till en renodlad färghandel. Målarna övergick från att ha varit Unos anställda till att bli hans kunder.

Allt bredare sortiment

Numera har företaget både en bredare kundkrets och ett betydligt bredare sortiment; allt från färger, parkett och kakel till tapeter och elverktyg. Kort sagt kunde man kalla Värisilmä en inredningskedja specialiserad på olika typer av ytmaterial.

I Lovisa är det familjen Hällfors som driver Ab Lovisa färghandel – Loviisan värikauppa Oy, även om företagsnamnet inte längre förekommer i marknadsföringen, utan endast brandnamnet Värisilmä.

GAMLA TIDER. Lovisa Färghandel på Drottninggatan innan affären började använda partikedjan Värisilmäs namn i marknadsföringen Bild: Eddie Bruces fotosamling

För Lovisa Färghandel är målarfärgerna fortfarande viktiga, trots att affären ständigt har breddat utbudet till andra typer av inredningsmaterial. Alltjämt utgör färgerna över femtio procent av omsättningen.

Jonas Hällfors kan tillsammans med sin mor Anneli glädjas över att företaget har klarat sig bra även under svåra tider. Men utan sorger har det inte skett.

Tragisk period

År 2014 drabbades familjen hårt av att familjefadern och köpmannen Robert Hällfors dog mitt under den stora omställning han planerade utan att hinna se fullbordad. Samma år flyttade nämligen färghandeln från den betydligt mindre lokalen på Drottninggatan 3 i Nedre stan i Lovisa till Drottningporten vid västra infarten.

– Det var en tung period. Vi levde som i en tunnel efter att pappa dog, säger Jonas Hällfors.

Nu hör färghandeln tillsammans med småmaskinsförsäljaren Nybonn och Tokmanni ändå till de synligaste affärerna vid infarten, och man kan konstatera att flyttningen trots allt blev en framgång.

– Flyttningen föregicks av ett långt planeringsskede då vi vägde mellan olika alternativ, säger Jonas Hällfors. Vi behövde mer utrymme, fler parkeringsplatser och allmänt bättre logistik, så därför var det svårt att bli kvar i Nedre stan fastän kvarteren där i sig är väldigt charmiga.

Fina förbindelser

Vid den gamla adressen på Drottninggatan fanns alltför få parkeringsplatser framför allt under vintern.

– Ett helt dåligt läge hade vi förstås inte då heller, eftersom företaget trots allt klarade sig åttiofem år där, säger Jonas Hällfors. Och någon kund upplevde kanske att vi flyttar bort från stan, men själv anser jag nog att vi fortfarande finns i Lovisa centrum.

Numera räknar Jonas Hällfors med att Lovisa Färghandels kunder främst kommer inom en radio på cirka fyrtio kilometer.

Vi är tacksamma för alla lojala kunder vi haft under årens lopp, både professionella renoverare och privatpersoner, och förstås våra kära sommargäster.

– Vi är tacksamma för alla lojala kunder vi haft under årens lopp, både professionella renoverare och privatpersoner, och förstås våra kära sommargäster, säger Anneli Hällfors. När de visar sig här vet vi att sommaren har börjat.

Färghandeln i Lovisa har under åren utmärkt sig genom sin erkänt vänliga och fullständigt tvåspråkiga kundbetjäningen. Åren 1994 och 2015 tilldelades familjeföretaget utmärkelsen Årets Värisilmäaffär som erkänsla för sin framgångsrika verksamhet.

– Utåt kommer vårt 90-årsjubileum att synas genom att vi från onsdag till lördag har flera leverantörer på plats, säger Jonas Hällfors. Dessutom blir det en del specialerbjudanden.