Jouni Jäppinen får Lovisamedaljen

KONSTNÄRSLIV. Jouni Jäppinen får Lovisamedaljen bland annat som tack för sitt långvariga arbete med Lovisa gästateljé. Bild:

Kultuarbetaren och konstnären Jouni Jäppinen får kulturpriset Lovisamedaljen 2017. Det beslutade kulturnämnden i Lovisa i tisdags.

Jouni Jäppinen har berikat kulturlivet i Lovisa i trettio års tid, säger Leif Eriksson tf kultur- och fritidsdirektör i Lovisa.

Eriksson lyfter dels fram Jäppinens insats för att placera Lovisa på den kulturella kartan såväl nationellt som internationellt. För tjugo år sedan tog Jouni Jäppinen tillsammans med några andra kulturaktiva i Lovisa, Elina Sorainen, Jan Lindh och Kai Nieminen, initiativet till konstnärsresidensen Lovisa gästateljé.

– Gästateljén var en av de första i Finland och i dag är konstnärsresidenset det äldsta som fortfarande är verksamt, säger Eriksson.

Då Jouni Jäppinen flyttade från Borgå till Lovisa, eller Strömfors för att vara exakt, för tjugo år sedan fanns det bara ett par professionella konstnärer i Lovisa. Det fick honom att formulera och verkställa idén med ett konstnärsresidens. Tidpunkten sammanföll med östblockets fall och det resulterade i att man fokuserade på att bjuda in estniska konstnärer.

– Det bottnade i en slags humanistisk idé om att integrera Estland i den västliga sfären. Undervisningsministeriet hade tydligen gått i samma tankar eftersom vi nästan direkt fick tre års finansiering för gästateljén.

Genom åren har Lovisa gästats av konstnärer som representerar väldigt varierande konstgenrer, från modern konst till traditionellt måleri.

– Det går inte att mäta hur mycket de gästande konstnärerna berikat kulturlivet i Lovisa, säger Jouni Jäppinen.

Just nu håller han och ateljékonstnären just nu, Nikolaj Vasiliev, på att förbereda utställningen Katu Galleria, gatugalleriet, som från och med den 25 november pryder skyltfönstren längs Drottninggatan i Lovisa. Deltar, förutom Vasiliev, gör fotograferna Heli Rekula och Janne Lehtinen samt bildkonstnärerna Ilona Valkonen, Kati Rapia, Pia Sirén och Frida Hultcrantz.

Jouni Jäppinen är själv metallkonstnär sedan trettio år och skapar fortfarande föremål i sin verkstad. Planer finns på en retrospektiv utställning.

Utöver det är han författare och har bland annat gett ut tre faktaböcker. Just nu håller han på med en bok som har kopplingar till Kymmenedalens historia.

Lovisamedaljen delas ut på Lovisa stads självständighetsdagsfest den 6 december. Den har delats ut sedan 2012 i nya Lovisa, medan det allra första kulturpriset delades ut år 1995. Då hette mottagaren Ester Berlin.

Mer läsning