"Jordgubben är en känslig växt"

TIDIG MOGNAD, KORT SÄSONG. I sommar förväntas en mindre jordgubbsskörd och säsongen kan bli kort. Bild: Erika Lindström

På Hommas Plantskola i Liljendal har jordgubbarna mognat något tidigare än vanligt och jordgubbsförsäljningen inletts. Men i år förväntas en mindre jordgubbsskörd och säsongen kan bli kort.

Fyra plockare står i Roger Hommas jordgubbsland och fyller sina hinkar med röda bär.

– Jordgubbarna är något tidiga i år eftersom våren var bra och varm. Eftersom vi inte hade öppet på midsommar har vi till och med ganska mycket bär. Nu behöver vi en rivstart i jordgubbsplockningen, säger Roger Hommas.

"Det har varit konstiga år"

Årets tidiga jordgubbsmognad innebär också att bärsäsongen tar slut tidigare, i synnerhet om det nu blir dåligt väder.

– Jordgubbarna har brådmognat i flera år så att jordgubbssäsongen inte sträckt sig längre än tre veckor, säger Roger Hommas.

BÄR PÅ RAD. Roger Hommas har ett uttänkt system för bärplockning. Han visar kunderna vilka bär som mognat färdigt och måste plockas innan de blir dåliga. Bild: Erika Lindström

– Om det blir för vått eller hett möglar bären. Jag använder inte bekämpningsmedel så blir det hett mognar alla på en gång. Om ingen då plockar bären blir de övermogna.

I år förväntas bärskörden dessutom bli mindre än vanligt som följd av kylan i januari.

– Det har varit konstiga år. Varje år har det varit något extremt; för vått eller för hett. Jordgubben är en känslig växt. Vintern påverkar också mycket, säger Roger Hommas.

Om det blir för vått eller hett möglar bären. Jag använder inte bekämpningsmedel så blir det hett mognar alla på en gång. Om ingen då plockar bären blir de övermogna.

Att plocka bär själv trendigt igen?

I Roger Hommas land plockar alla kunder sina bär själva. Därför odlar han främst jordgubbssorter som mognar senare så att det stämmer överens med semestertider.

– Om jag producerar tidiga bärsorter mognar de innan folk har semester. Bären är då övermogna när personerna väl kan komma och plocka. Förr var semestertiden från midsommar framåt men nu har folk ofta semester senare.

De som säljer jordgubbar på torget behöver inte ta hänsyn till semestertider på samma sätt. Enligt Roger Hommas har många plockat bär till torgförsäljning redan i tre veckor.

– De odlar tidigare jordgubbssorter på ställen där bären mognar snabbare.

Förr var de övermogna bären inte ett lika stort problem för Roger Hommas.

– Då hade jag gamla gummor som gjorde saft och sylt på bär som var väldigt övermogna, till och med dåliga. Så är det inte i dag. Folk är väldigt kvalitetsmedvetna.

Samtidigt påpekar han att det ser bättre ut nu än för några år sedan när ingen ville köpa bär för att frysa ner för sylt och bakning.

– Nu har det svängt igen. Det ska vara mera inhemskt och folk vill veta varifrån bären kommer. Samtidigt gillar folk upplevelser, som när man plockar bären själva och syltar och bakar kakor.

NATURGODIS. På Hommas plantskola är halva nöjet att få plocka bären själv. Bild: Erika Lindström

Mer läsning