Johannespassionen framförs före påsken

JOHANNESPASSIONEN. Tenoren Tom Nyman hörs som evangelist när Johannespassionen framförs i Avanti-salen lördagen före påsk. Lojo stadsorkester och flöjtisten Mari Kunnari, Dominante-kören samt en rad andra solister medverkar också. Bild: Ksf-arkiv/Tor Wennström

Konstfabrikens klassikerserie fortsätter lämpligt till påsk med J. S. Bachs som framförs i Avanti-salen lördagen den 24 mars. Då tolkas stilla veckans händelser av Lojo stadsorkester, Dominante-kören och en rad framstående solister.

Johannespassionen, Bachs första stora komposition uruppfördes i Leipzig 1724, är de facto skriven för kör, solister och orkester, men det finns ingen definitiv version av verket: Fyra olika versioner fanns nämligen kvar vid tonsättarens frånfälle och de som oftast framförs är den andra och den fjärde, så också i Borgå.

Den tvådelade passionsspelet lyfter fram påskens händelser: Jesus som fängslas, rättegången och gravsättningen återberättas via skickligt tolkade arior, andaktsfulla koraler och svulstiga körsekvenser. Johannespassionen beskrivs som dystert intensiv och häftig med varierande affekt – ett drama som inte lämnar någon kall.

Samma kan sägas om musikerna som gör passionen. Ilona Jokinen är känd för sin fräscha sopran, alten Essi Luttinen har erfarenhet av att framföra oratoriemusik och annan gammal musik medan tenoren och evangelisten, Borgåbon Tom Nyman, bland är känd för roller i store kyrkomusikverk. I Avanti-salen hörs även tenoren Olavi Suominen som sjunger i Nationaloperans kör, basen Elja Puukko som är känd för sin lyriska baryton och basen Jukka Kotilainen som sjunger rollen som Jesus.

Lojo stadsorkester leds som vanligt av Esa Heikkilä och Dominante-kören, som är något av en föregångare inom finländsk körsång, fördjupar kvällens musikupplevelse.

Biljetterna till konserten kostar 25/20 euro och fås via lippu.fi samt från Konstfabrikens info tfn 010–231 8200. Arrangörer är Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Borgå stads kulturtjänster.

Konstfabrikens Avanti-sal, lördagen den 24 mars klockan 18.

Mer läsning