Jocke fångar djurens själ på bild

NÄRA DJUREN. Ju mer Jocke Munter fotograferar desto mer intresserad av fotografering blir han. Hans bilder på skogens djur för beröm världen över. Bild: Kristoffer Åberg

Under den senaste månaden har Jocke Munters fotografier av rävar, ekorrar och fåglar spridits som en löpeld på internet. Bilderna fascinerar människor över hela världen.

Joachim Jocke Munter har under kort tid blivit något av en berömdhet på social media. Han har över 24 tusen följare på Instagram där han delar sina fotografier av rävar, ekorrar och andra vilda djur. Bilderna trollbinder och allt fler sajter publicerar Borgåfotografens alster.

På Jocke Munters fotografier kommer djuren nära – så nära att det känns som om de skulle posera för honom och så nära att det känns som om man skulle se in i deras väsen.

Själv är han lite omskakad över den snabba framgången och uppmärksamheten.

– Det känns ganska konstigt. Jag har fått massor av publicitet över hela världen och är ganska förvånad över det. Jag tänkte inte att det skulle går så här, säger han.

Hobbyfotograf som slagit igenom med sina djurbilder.

Född 1989 i Borgå där familjen ännu bor.

Gick i Strömborgska högstadiet, efter det i handelsläroverket i Borgå.

Studerar vid Arcada i Helsingfors och ska bli medianom.

Har över 26 000 följare på Instagram.

Att Jocke Munter började fotografera djur och natur – eller fotografera över huvud taget – är lite av en slump.

– Jag har varit intresserad av fotografering länge, men det har inte blivit av att fota så mycket. Jag fick min kamera för fem år sedan men använde inte den då.

– För elva månader sedan hade jag lite extra tid och tog fram kameran. Jag ville använda min tid till något som jag kan ha nytta av, säger han.

Från landskap till djur

De första försöken med kameran, en Nikon, blev bilder av landskap.

– Jag var egentligen ingen naturmänniska tidigare och har inte brukat röra mig så mycket i naturen, fast jag nog gillar natur, säger han.

Sedan föddes tanken att fotografera en räv, ett djur som Jocke Munter alltid själv fascinerats av.

– Jag började ta reda på var det finns rävar. Jag hittade räven ganska snabbt men det tog två månader innan jag fick bra bilder av den. Rävar är nyfikna djur. Det har ofta hänt att den plötsligt stått bakom mig utan att jag vetat om att den kommit dit.

Det har blivit många rävbilder efter den första, och rävar är ännu något av ett favoritmotiv för Munter. Men rävarna har fått sällskap av ekorrar, fåglar och möss samt en och annan ko och älg. Som följande står kaniner på tur, och sedan får de egna katterna eventuellt agera modell.

Speciellt Jocke Munters bilder på ekorrar har charmat människor.

– Ekorrar är inte så svåra att fota, de är egentligen ganska tama. Fast de är roliga och gör bra miner. Och folk verkar tycka om dem.

När han bestämmer sig för att fotografera ett för honom nytt djur börjar han med att ta reda på så mycket som möjligt om var de finns och hur de beter sig. Fåglar är i dag ett återkommande motiv på hans fotografier.

– Jag har blivit lite fågelintresserad när jag har följt med hur fåglarna lever. Det är lustigt. För ett år sedan skulle jag inte ha trott att jag skulle vara ute i naturen och fota fåglar.

Jocke Munter är självlärd fotograf. Han har skaffat sig tekniska grundkunskaper om fotografering på nätet, sedan provat sig fram.

– Jag lär av mina misstag, och sådana gör jag hela tiden.

Det krävs tålamod

Att komma så nära ett vilt djur att man får en personlig bild kräver en hel del tålamod.

– Man måste låta dem komma till en, det går inte att springa efter djuren. Det är inte alltid så roligt att sitta och vänta men det hör till.

En gång satt han stilla i ösregn i fyra timmar och väntade för att fota en älg.

– Den bilden lyckades inte, men det är värt att sitta och vänta länge om man får en bra bild till slut.

Att definiera vad som är en bra bild är inte helt okomplicerat.

– Det är många saker som spelar roll för att bilden ska bli bra. Det måste finnas något mera i bilden än bara ett djur. Det är inte svårt att ta en bild av ett djur, men jag vill ha djurets person med i bilden eller fånga dem när de gör något roligt.

Munter har bilden av hur fotografiet ska se ut klar i sitt eget huvud.

– Jag har visioner av hurdana bilder jag vill ta. Jag tänker på fotografering hela tiden.

Han drömmer om fotografering, ofta.

– Det är alltid samma dröm, att jag ser ett djur som jag vill fota, och så har jag inte kameran med. När jag springer efter kameran blir djuret rädd och springer sin väg.

Framtidsyrke

Under det knappa år som gått sedan han började använda sin kamera har han blivit allt mer biten av sin hobby. Att på elva månader gå från att läsa på om grunderna till fotografering till att ens bilder sprids världen över är ganska exceptionellt.

I dag säljer han en och annan bild, men är själv skeptiskt till att kunna leva på att vara fotograf.

– Jag fotar så länge jag tycker det är roligt, säger han.

Jocke Munter studerar på Arcada i Helsingfors och ska bli medianom med inriktning på on-line media och grafisk design. I somras gjorde han praktik på ett företag som handlar med antik, och en del av jobbet vara att fota föremålen.

– Jag lärde mig massor där fast det var helt annan slags fotografering, fast det insåg jag först senare.

Berömmelsen kom fort. Två dagar före julafton såg han första gången sina bilder utlagda på en fotosajt.

– I början visste jag inte vad jag skulle tänka om det. Det var lite orealistiskt. Det var först senare som jag blev glad.

– Det räcker med att en större sida postar ett inlägg med fotografier, så vill andra också göra det. Man ska ha lite tur, säger han.

Efter det har det börjat hända. Följarna på Instagram droppar in och Jocke Munter har blivit en intressant person att intervjua.

– Varje gång jag uppdaterar mitt Instagramkonto är det flera som följer mig, säger han.