J.L. Runebergs propeller hittades hos skrothandlare – grannen satte efter tjuvarna

PROPELLER. Ted Lönnroos och Roger Granbohm, som jagade efter tjuvarna, granskar propellern. Lönnroos har lyft upp propellern med traktor på ett svårtillkomligt ställe för att hindra flera stölder. Bild: Kristoffer Åberg

På mellandagarna stal någon J.L. Runebergs propeller. Den hittades i huvudstadsregionen tack vare en vaksam grannes insats.

Tidigare i januari berättade Polisinrättningen i östra Nyland om en propeller som stals under mellandagarna och som blivit upphittad – en bronsjätte på 120 kilo som onekligen såg lite missanpassad ut i polisbilens förvaringsutrymme. Polisen konstaterar också i sin tweet att propellern fyllde mer eller mindre hela utrymmet.

På tisdagen avslöjade biträdande polischef Ari Karvonen i en tweet att propellern de facto hör till J. L. Runeberg som sommartid trafikerar med Borgå som hemort.

Att polisen alls hittade propellern innan den blev metallskrot visar sig vara en intressant historia. Ett samtal till skeppare Ted Lönnroos avslöjar att det var lite av en detektivhistoria som ledde polisen till bronspropellern. Allt började med att en tidigare stöld i grannfastigheten hade gjort ägaren där misstänksam.

– Någon for i väg med batterier ett par dagar tidigare, en ganska dyr variant. Så han var på sin vakt, och när han sedan såg en skåpbil som betedde sig misstänksamt vid vår hall så gjorde han en u-sväng för att kolla, säger Lönnroos.

Grannen hittade två män som av allt att döma inte gillade nyfikna personer, så de satte sig i bilen och gasade i väg – med grannföretagaren hack i häl.

– Han körde efter så länge att han fick registernumret. Men sedan fick han ge sig, de var riktiga rallychaufförer, bland annat hade de tydligen rätt att köra på vänster sida av vägen. Det var en riktig biljakt.

Själv anmälde Lönnroos stölden till polisen som i sin tur hade nytta av registernumret. En sökning visade var bilen rörde sig och ytterligare en sökning på skrotupplag gav den vinnande lotten när polisen gjorde ett besök.

– På skrotupplaget hittade de propellern som fick åka hemåt i "mustamaijan", säger Lönnroos.

I nuläget är Ted Lönnros osäker på om tjuvarna någonsin hittades, men han räknar åtminstone med att den enda förloraren hittills är skrothandlaren.

– Tjuvarna lyckades väl få någon peng av honom.

Ted Lönnroos nämner också att propellern varit med om en hel del resor på sistone. Förutom att den varit under båten i 60 år så gjorde den nyligen en sväng via Jakbostad för lite reparationsarbeten.

– Nu åkte den ännu till på den här resan. Vi har en reservpropeller, så det hade inte varit någon jättekatastrof om den hade försvunnit. Men allt är bättre och lättare på det här viset.

Kriminalkommissarie Mikko Minkkinen säger till Ilta-Sanomat att man känner till tjuvarna, men att man ännu inte hittat dem. Det ska enligt honom bara vara fråga om tid innan de är i polisens förvar. Han uppger vidare att medborgare "från ett visst land" genomfört motsvarande brott på sistone. Fallet med J.L. Runebergs propeller rubriceras som grov stöld.

– Den är värd över 12 000 euro, som ny ännu mera. De säljs inte i stora massor, utan skräddarsys för fartygen. Utöver det har metallen ett visst värde, säger Minkkinen till IS.

Till Östnyland säger han att propellern de facto hittades i huvudstadsregionen, inte i närheten av Åbo som tidigare rapporterats också i Östnyland.

Artikeln uppdaterad: propellern hittades i huvudstadsregionen.

Mer läsning