Jesper Lindahl är finsk mästare

MÄSTARE. Akilles Jesper Lindahl tog FM-guld och Rasmus Laitala brons i klassen U23. Silvermedaljen gick till Tuomo Hirvonen från Joensuun pyöräilyseura. Bild: Kari Myyryläinen

Akilles cyklister knep sex medaljer i de finska mästerskapstävlingarna i terrängcykling. Den klaraste medaljen gick till Jesper Lindahl som tog guld i klassen U23.

När de finska mästerskapstävlingarna i terrängcykling avgjordes i Hyvinge i helgen höll sig cyklisterna från Borgå Akilles väl framme.

Akilles chefstränare Kari Myyryläinen var full av tillförsikt inför FM-tävlingarna, och han visste vad han pratade om. Medaljprofetian uppfylldes och hans adepter åkte hem med sammanlagt sex medaljer. Förutom Jesper Lindahls guldmedalj i klassen för under 23 åringar gick också bronset till en cyklist från Akilles då Rasmus Laitala trampade i mål som tredje.

– Jag startade hårt och försökte lägga avstånd till de andra i serien. Den taktiken fungerade bra och jag kunde köra mitt eget race under största delen av tävlingen, säger den färska guldmedaljören Jesper Lindahl i ett meddelande.

Lindahl har endast tränat terrängcykling målmedvetet ett par år. Tidigare tävlade han i cykelorientering och har bland annat ett EM-brons i medaljskåpet i den grenen. Men nu är det terrängcykling som gäller, och förväntningarna på den unga cyklisten är höga.

Också i klassen H18 blev det två medaljer för Akillescyklisterna. Samuli Öhman tog silver och Veeti Vainio brons. I klassen H16 tog Oskari Heinikainen brons och i klassen H14 gick silvermedaljen till Tatu Ahvanainen.

FULL FART. Akilles Samuli Öhman tog silver i klassen H18. På bilden leder han framför Niko Heikkilä. Bild: Ari Perälä

Hettan ställde till det

Kari Myyryläinen berömmer arrangemangen under FM-tävlingen och konstaterar att banan var krävande och väl märkt. Det heta vädret under helgen gjorde cyklisternas uppgift ännu svårare och det ledde till lite långsammare prestationer än man annars kunde ha väntat sig.

Bland annat Elias Hämäläinen, H14, fick se sin tävling spolierad på grund av vädret. En kombination av hetta, damm och astma gjorde att Hämäläinen, som var förhandsfavorit, var tvungen att avbryta. Elias Hämäläinen segrade i fredags i XCE-tävlingen som kördes då.

XCE är en sprintgren där cyklisterna kvalar för att komma vidare i tävlingen. Kvalen körs på tid och de snabbaste gåt vidare till finalen som Hämäläinen vann.

– Jag fick en bra start i finalen och ledde nästan i den första kurvan till höger. Otto Riikonen lyckades ändå ta täten, men under det andra varvet lyckades jag köra om honom. Sedan gick slutspurten bra och jag vann med marginal, säger Hämäläinen i ett meddelande.

Akilles Oskari Heinikainen tog brons i tävlingen.

Mer läsning