Jensen om övergången: ”Finns inget bättre än när drömmar blir verklighet”

Fredrik Jensen är på oerhört gott humör efter några hektiska dagar i tyska Augsburg. Bundesligafotboll väntar de kommande fem åren. – Framför allt känns det skönt, säger han till SPT.

På onsdagen blev det äntligen klart. Efter ihärdiga rykten presenterade Augsburg Fredrik Jensen som klubbens senaste nyförvärv. Kontraktet är på fem år.

De senaste dagarna har varit hektiska för Jensen, som flög till Tyskland i måndags. Nu kan han för stunden luta sig tillbaka och blicka framåt mot den kommande Bundesligasäsongen. Augsburg slutade tolva i den tyska ligan i våras.

– Jag är lättad och det känns skönt. Jag känner de flesta känslor som man kan tänka sig, säger Jensen.

Bundesliga är en av Europas mest högklassiga fotbollsligor. Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse för Borgåkillen som flyttade till Nederländerna som tonåring och slog igenom med dunder och brak i Twente för några år sedan. Enligt uppgifter i nederländska medier betalade Augsburg tre miljoner euro för Jensen.

– Äntligen kommer jag att spela i en toppliga i Europa. Det finns ingenting bättre än när drömmar blir verklighet. Jag kan bara vara glad och belåten.

Första intrycket avgjorde

Förra säsongen gick inte alls enligt planerna för Jensens Twente, som slutade jumbo i Eredivisie och åkte ur högstaligan. Jensen säger att det var mycket som gick fel och att laget inte var tillräckligt bra.

Att det skulle bli en flytt var rätt klart. 20-åringen hade etablerat sig i Eredivisie och var redo för nya utmaningar.

– Man vill ju aldrig lämna en klubb på det här sättet, men jag tyckte att jag var redo att ta nästa steg i karriären. Jag var glad över att få den här chansen.

Varför blev det Augsburg?

– När man börjar vara i kontakt med klubbar så får man bara ett första intryck. Augsburgs var väldigt bra. Jag fick en varm känsla av laget, och det har bra visioner. Jag fick en familjekänsla av klubben och människorna där.

Känns det som ett passligt steg?

– Jag tycker att det här är det ideala steget. Jag är bara 20 år och hade knappast fått spela mycket i någon superklubb. Jag tycker det här passar mig jättebra, det är en klubb som för mig vidare. Jag vill spela jättemycket och visa vad jag går för.

Jensen är tydlig med en sak: det är först nu som grovjobbet börjar. Konkurrensen om speltid kommer att intensifieras och Jensen måste visa framfötterna för att få chansen att glänsa på de tyska fotbollsplanerna.

– Det finns olika nivåer jag vill nå som fotbollspelare. Att spela i en toppliga kan jag kryssa av. Nu vill jag bli en viktig spelare för laget, sedan en stor spelare i ligan och sedan mer än det. Nu börjar det hårda jobbet.

Skiljs från storebror

Flytten betyder att semestern i Finland nu är över och att försäsongen väntar. Samtidigt kommer Jensen att skiljas från storebror Richard Jensen, som ser ut att fortsätta i Twente.

Bröderna har följt varandra åt från Borgåklubben FC Futura till Honka och HJK och sedan ut i Europa. Nu går de skilda vägar.

– Det kommer att vara underligt, för vi har spelat i samma lag sedan vi typ var fyra och vi har alltid haft varandra nära. Men vi visste att vägarna kommer att skiljas när vi började med det här jobbet. Oavsett så är det bara ett kort flyg till Ricke, säger Jensen.

I nederländska Enschede bodde bröderna tillsammans och delade på hushållssysslorna. Nu får lillebror klara sig ensam.

– Den största frågan är vem som ska göra mat. Jag får väl flyga in Ricke till Tyskland varje dag klockan fem.

Ålder: 20

Hemort: Borgå

Position: offensiv mittfältare

Blev i onsdags klar för fem år i Augsburg som slutade tolva i Bundesliga i våras.

Jensens moderklubb är FC Futura i Borgå. Han spelade också för Honka och HJK innan flytten till Twente 2013.

Spelade 30 matcher för Twente förra säsongen. Gjorde fem mål och passade till tre.

Debuterade i landslaget i mars 2017 och gjorde direkt mål mot Österrike.