Jazziga tongångar och mäktiga körverk på Lyrans och Akademens julkonserter

STÄMNING. Lyran och Akademen fick ett varmt mottagande när studentkörerna gästade Sibbo i fjol, och på torsdag är det dags igen för en stämningsfull julkonsert med en damkör, en manskör och en enorm blandad kör. Bild: Emil Floman

Studentkörerna Akademiska Damkören Lyran och Akademiska Sångföreningen bjuder på värme och vackra toner i form av sina traditionsenliga julkonserter. Efter förra årets varma mottagande ger körerna igen en konsert i Sibbo kyrka.

Akademiska Damkören Lyrans och Akademiska Sångföreningens konserter har varit en publikfavorit i över tre årtionden och är för många ett kärt sätt att inleda julfirandet. Publiken har även den unika chansen att under samma konsert uppleva en damkör, en manskör och en enorm blandad kör.

I fjol debuterade Lyran och Akademen med en julkonsert i Sibbo, och även i år drar körerna österut.

– Efter förra årets uppskattade konsert i Sibbo beslöt vi oss för att ge en konsert där igen, säger Akademens ordförande Arthur Lindstedt i ett pressmeddelande.

Som solist medverkar i år en av Finlands främsta jazzmusiker, trumpetaren Verneri Pohjola, och det innebär att körerna i år också bjuder på julsånger i mer jazziga tongångar. Pohjola uppträder som solist och spelar även med kören. Dirigenter är Jutta Seppinen och Riku Laurikka.

– Repertoaren kommer med bekanta julmelodier som garanterar julstämningen, kryddat med svängigt jazziga låtar och mäktiga körverk, säger Lyrans ordförande Sonja Saloranta.

För körerna är julen en av årets höjdpunkter och då året är som mörkast bjuder koristerna in publiken för att samlas med sina nära och kära, ta en paus och andas ut.

Lyrans och Akademens julkonsertserie inleds torsdagen den 12 december kl. 19 i Sibbo kyrka (Kungsvägen 19, Sibbo). Biljetterna till konserten kostar 20/10 euro köpta direkt av koristerna, 25/15 euro via lippu.fi och vid dörren.

Före julen ordnar körerna också tre konserter i Helsingfors, en i Pauluskyrkan och två i Johanneskyrkan.

Mer läsning