Jazziga affischer visas i Konstfabriken

AFFISCHER. Thomas Törnroos, trumslagaren bakom Steamin' Jazz Club, ställer i Vitriini ut jazzposters från en period som spänner över tjugo år. Bild: Kristoffer Åberg

Musikern och konstnären Thomas Törnroos är aktuell med nya utställningen på restaurang Vitriini i Konstfabriken.

Den här gången handlar det om cirka tjugo affischer som en gång gjort reklam för gigs som Törnroos spelat inom ramen för konceptet Steamin' Jazz Club.

De flesta av konserterna har hållits på Bar Mary och Bar Soho, och det ger utställningen en ny betydelse i och med Jocke Lybecks tragiska bortgång förra veckan.

– Det har gått tjugo år sedan de första affischerna och de första spelningarna på Bar Mary, men i stället för en jubileumsutställning blev det en minnesutställning, säger Thomas Törnroos.

Affischer att välja på fanns det gott om: sammanlagt har Törnroos spelat runt 200 konserter i Borgå.

I gott sällskap får man väl säga. Trumslagaren från Borgå har ett brett kontaktnät och namnen på "jazzkatterna" som virvlar omkring på affischerna hör till den absoluta jazztoppen i Finland.

Jazzkatter är smeknamnet som ofta används på jazzmusiker och katter hör också till ett av Thomas Törnroos återkommande motiv. På Vitriinis väggar lyser däremot de fyrbenta med sin frånvaro och i stället lyfter affischerna fram musikerna.

Männen, för det är de oftast, är tecknade i Törnroos detaljerade och rika stil.

– Jag håller med Saliven (Gustafsson red.anm.), det finns aldrig för mycket bisar i den här världen, säger Törnroos med glimten i ögat.

Färg- och formspråk är centrala i Thomas Törnroos arbeten. Kraftigt grön, lila, gul, fungerar som effektfulla blickfångare, och samma gäller de intrikat utformade, varierade tecknade fonterna.

De utställda affischerna ger också en överblick av vad som hänt inom musiklivet i Borgå över de senaste tjugo åren. Utställningen i restaurang Vitriini, Konstfabriken, pågår till och med den 12 november.