Jazzfestival tar ut svängarna på nytt ställe

NYGAMMAL KLUBB. Porvoo Jazz Festival koncentrerar alla konserter till WSOY-huset och utvidgar från Gamla 123 till tidigare Bar Soho och kroglokalen på hörnet som getts namnet 123 Källaren. – Jag har själv uppträtt här då hörnkrogen ännu var öppen, säger festivalens konstnärliga ledare Jaska Lukkarinen. Bild: Kristoffer Åberg

Jazzmusiken fyller Borgå sista helgen i september. Porvoo Jazz Festival är tillbaka med ett fräsch och förnyat musikkoncept som ska få publiken på fötter tror konstnärliga ledaren Jaska Lukkarinen.

– Tyngdpunkten under årets festival ligger på sången. Vi har lyckats får en rad intressanta solister engagerade och samma gäller jazzmusikerna, Finlands absoluta toppnamn inom genren spelar på Porvoo Jazz Festival, säger Jaska Lukkarinen, själv bekant som trumslagare från diverse jazzsammansättningar.

Goda jazzsångare finns det i och för sig gott om, men speciellt för årets festival är att publiken får se flera kända jazzmusiker lägga instrumenten åt sidan och i stället inta mikrofonplats längst framme på scenen. Bland dem hittar man till exempel erfarne basisten Jay Kortehisto, som i vanliga fall musicerar bakom många av Finlands främsta artister inom populärmusiken.

För tre år sedan etablerade Porvoo Jazz Festival en ny undergroundscen i den tidigare biosalongen på Brunnsgatan i Borgå. Jazzgigen på de mera traditionella konsertplatserna kompletterades med konserter på Gamla 123, men i år har man beslutat att koncentrera hela festivalen till WSOY-huset.

– Den lite udda miljön passar perfekt för jazzkonserter, säger Jaska Lukkarinen.

Salongsuppdelning

Konsertkonceptet i sig följer samma spår som tidigare. Uppdelningen i skilda salonger gör det möjligt att köra i gång två konserter samtidigt, och tanken är att publiken helt enkelt byter plats efter spelningen.

Den lite udda miljön passar perfekt för jazzkonserter.

– Det är ett sätt att fostra publiken, på det här sättet lockar man åhörarna att gå och lyssna på artister som de kanske annars skulle ha valt bort. Musiken överlag går från traditionell jazz via avantgarde till något som närmar sig indierock.

Jay Kortehistos melodiska jazz är till exempel hopparad med Jori Huhtala Trios instrumentala, avskalade, rytmiska och improvisationsdrivna jazz. Elifantree – vars frontfigur Anni Elif gästade festivalen i fjol med sitt soloprojekt – får å sin sida sällskap av det musikaliska kollektivet Mopo, känd för sin energiska jazz med dragning mot punken.

– Mopo är ett stort namn inom jazzgenren, de har turnerat världen över, säger Jaska Lukkarinen.

Spännande för artisten

Dubbelupplägget är underhållande också för musikerna. Av egen erfarenhet vet Lukkarinen att en publik inte är den andra lik, och att under samma kväll spela samma set för en olik sammansättning åhörare gör det hela intressant.

– Det är spännande för artisterna att se hur två på varandra följande konserter skiljer sig från varandra. Blir det en helt annorlunda laddning när publiken byts ut?

NYTT BARKAFÉ. – Lokalerna är perfekta för jazzmusik, säger Jaska Lukkarinen som under jazzhelgen spelar trummor i Jay Kortehistos festivalband – en ensemble formad av den absoluta inhemska jazzeliten. Bild: Kristoffer Åberg

För att få plats med så mycket jazz som möjligt har festivalgänget erövrat mera plats i WSOY-huset. Festivalen sprider sig ner mot Mannerheimgatan och Jocke Lybecks Soho-klubb väcks till liv. Efterfest och ännu mera jazz blir det på popup-jazzklubben 123 Källaren som slås upp i kroglokalen på hörnet.

Bra akustik

– Utrymmena är perfekta för oss. Här är bra akustik och bra känsla, säger Jaska Lukkarinen när han leder oss från biolokalerna, via husgamlingens labyrintiska gångar till den blivande popup-jazzklubben.

I det här skedet är han inte helt säker om jazzpubliken kommer att kunna ta sig inre vägen från konsertplats till konsertplats, men säkert är i varje fall att den gamla Soho-ingången på Brunnsgatans sida tas i nyanvändning. Sitter bra på i helheten gör även efterfestens kulinariska upplägg: det blir gatuköksaktig mat samt öl och cider från små bryggerier.

Här är bra akustik och bra känsla.

Popup-klubben lockar för övrigt med stora namn: På 123 Källaren uppträder jazzkometen Timo Lassy och klassiska Fat Beat Sound System under ledning av DJ Bunuel.

Nytt för i år är att Porvoo Jazz Festival gör en rural avstickare. Vanha Navetta i Kerko, som under de senaste åren inte enbart profilerat sig med sin goda mat utan även med inhemska och utländska toppartister, fungerar också som konsertplats.

Jazzlöften

– Vi vill finnas där folk bor rör sig och där det händer saker. Vanha Navetta har blivit en sådan knutpunkt i Kerko, säger Jaska Lukkarinen som lärt känna Navettas Ari Kuokka via en musikerbekant.

I den gamla ladugårdsbyggnaden, belägen cirka 10 kilometer utanför Borgå, uppträder det unga och lovande jazzbandet Milo & Moses. I centrum för bandet fins 16-åringarna Milo Mäkelä och Moses Kuloniemi vars groove jazz med inslag av be bop-element spelats flitigt i radio.

Tidpunkten för konserten är söndag förmiddag, Milo & Moses avslutar festivalen och ger publiken möjlighet att samtidigt avnjuta en läcker brunch som övergår i lunch.

Ordnas den 28–30 september på Gamla 123 på Brunnsgatan samt i popup-jazzklubben 123 Källaren, belägen i WSOY-huset i Mannerheimgatans hörn.

2x2

konserter spelas fredagen den 28.9 klockan 19.30 och 20.30 på Gamla 123. Uppträder gör Jay Kortehisto Band och Jori Huhtala Trio.

Festivallördagen kör i gång med konsert där elever från Borgånejdens musikinstitut uppträder under ledning av Patrik Latvala.

2x2

konserter spelas lördagen den 29.9 kl. 19.30 och 20.30 på Gamla 123. Elifantree med Anni Elif och Mopo står för musiken.

Biljetterna till konserterna på Gamla 123 kostar 23/18 euro i förköp, 25/20 euro vid dörren.

2

konserter spelas som "efterfest" i 123 Källaren. Fredagen den 28.9 uppträder Timo Lassy med sitt band och lördagen den 29.9 intas scenen av Fat Beat Sound System under ledning av Dj Bunuel.

Biljetterna till efterfesten kostar 18/13 euro.

1

konsert, avslutningskonserten, spelas på Vanha Navetta i Kerko. Milo & Moses uppträder klockan 12 och klockan 14.30 och samtidigt dukas brunchen fram. Biljetterna (à 37 euro för vuxna, halva priset för barn under 12 år) fås på plats eller i förköp, bord kan man boka på förhand via mail@kannonnokka.com.

Mer läsning